Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, rekao je da ofanzivna borba protiv virusa korona podrazumijeva da se u zajednici aktivno traže oni pozitivni na virus te da je naredni 21 dan ključan u borbi protiv epidemije.

– Očekujem da u naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada i da tada govorimo o kontroli epidemije, odnosno platou epidemije – rekao je Šeranić, dodajući da bismo 1. maj mogli dočekati relaksiraniji.

U intervjuu za Nezavisne Šeranić ističe da se svake sedmice analiziraju mjere koje su preduzete te da se iz sedmice u sedmicu procjenjuje situacija, a u skladu s tim i reaguje.

Takođe, naglašava da je prvih sedmica Republika Srpska imala jednu strategiju, ali da se sad prešlo na drugu.

– Procijenili smo kapacitete i to podrazumijeva aktivniji nadzor nad onima koji su pozitivni na virus korona kako bismo izbjegli situacije koje su se počele dešavati u posljednjoj sedmici, a odnose se na pojavljivanje porodičnih klastera, što nije neoubičajeno za pojavu virusa – istakao je Šeranić.

On je rekao da se Republika Srpska organizovala i u skladu sa ustavnim nadležnostima ušla u borbu protiv virusa korona, te dodao da je sa kolegama u Federaciji BiH u svakodnevnom kontaktu u vezi sa mjerama.

– U nekoliko navrata sam rekao da ćemo mi bez obzira na sve ići na to da svojim mjerama zaštitimo građane Republike Srpske, a ukoliko te naše mjere pomognu bilo kojem građaninu u BiH, naravno da ćemo biti presrećni. Kolege iz Federacije BiH imaju način organizovanja njihovog zdravstvenog sistema koji ja ne mogu da komentarišem. Znam da žele da što je moguće bolje odgovore izazovu – rekao je Šeranić.

Kada je riječ o značaju uvođenja vanrednog stanja u Srpskoj, Šeranić napominje da virus korona više nije pitanje samo zdravstvenog sektora, već finansijskog, trgovinskog, turističkog i privrednog, te da treba biti operativniji.

– Vanredno stanje nam pomaže da budemo operativniji, da društvu učinimo ustupke i lakše prebrodimo situaciju – rekao je Šeranić, navodeći da je vanredno stanje i politička i epidemiološka mjera.

RTRS