Na američkom nosaču aviona “Teodor Ruzvelt” nalazi se 700 mornara zaraženih virusom. Zbog vrlo ozbiljne situacije, kapetan je u pismu zatražio pomoć.

Kapetan je uputio otvoreno pismo američkim mornaričkim vlastima u kojem moli za pomoć u obliku opreme i resursa kako bi se mogla sprovesti izolacija čitave posade i izbjeći nepotrebna smrt u situaciji koju opisuje brzo eskalirajućom, prenosi portal Zimo.dnevnik.hr.

U pismu je napisao kako je tek mali broj mornara evakusan s broda usidrenog u Guamu, dok je većina posade još na brodu i slijedi 14-dnevni karantin i socijalno distanciranje, koliko je to moguće.

Pismo je poslao u trenutku kad je na brodu bilo više od 100 mornara zaraženih virusom korona, što je bilo u ponedjeljak.

Kapetan Bret Krozir naglasio je da je sve to vrlo teško zbog ograničenog prostora.

– Micanje većine posade s aktivnog nuklearnog nosača aviona i njihovo izolovanje na dvije nedjelje možda će se činiti kao neobična mjera, ali to je nužan rizik. Držanje više od 4.000 mladića i djevojaka na nosaču aviona je nepotreban rizik i krši vjeru s kojom su ti mornari stavljeni na naše staranje – poručio je kapetan Krozir.

Situaciju je komentarisao i američki ministar obrane Mark Esper.

On je na pitanje da li bi mornare trebalo evakuisati, odgovorio da misli da još nisu došli do te tačke.

– Pa nisam ga još pročitao u detalje – odgovorio je Esper na pitanje da li je pročitao kapetanovo pismo.

– Uzdaću se u mornarički zapovjedni lanac koji će izaći na teren, procijeniti situaciju te se pobrinuti da kapetan i njegova posada imaju svu potrebnu podršku kako bi mornari ozdravili i kako bi se brod vratio na pučinu – rekao je Esper.

On je dodao da šalju medicinsku pomoć, kao i medicinsko osoblje ukoliko bude potrebno.

Јoš najmanje tri američka ratna broda imaju problem sa epidemijom virusa korona.

Izvor: B92/RTRS