Više od 10.000 građana potpisalo je peticiju kojom traže ukidanje zabrane kretanja deci mlađoj od 18 godina u Federaciji BiH.

Sarajevski portal Klix piše da su građani ogorčeni zbog ove naredbe i smatraju da je ona neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorska.

– Prema svim relevantnim pokazateljima, deca ne spadaju u rizičnu grupu koja je pogođena koronavirusom. Nijedna zemlja u regionu, pa ni u Evropi, nije donela ovakvu ili sličnu meru. Izuzetak je potpuni karantin u pojedinim zemljama koji važi sve starosne grupe – navodi se u peticiji.

Oni predlažu da se zabrani kretanje osoba do 14 godina bez pratnje roditelja/staratelja i da se zabrani korišćenje sportskih I dečjih igrališta s pratećom opremom i infrastrukturom (tobogani, ljujaške, klackalice i sl.)

Takođe, predlažu da se zabrani bilo kakvo grupisanje osoba mlađih od 18 godina, te da se naloži obavezno poštovanje fizičke distance od metar i po, kao i drugih opštih epidemioloških mera.

Dok mnogi odobravaju peticiju, nije mali broj onih koji smatraju, da, iako je teško, roditelji, zarad zdravlja i života svoje dece, treba da ispoštuju ove, svakako neprijatne mere i strpljenjem pobede opasni virus.

Klix/Tanjug