Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je preminuo muškarac koji je prvooboljeli od virusa korona na području Prijedora, da je drugi zaraženi hospitalizovan u prijedorskoj bolnici i da ima jedna novooboljela osoba.
“Novozaražena osoba otvorila je dva nova klastera potencijalno novozaraženih. Ona ima 12 kontakata u Prijedoru na području Niševića i Gradine. Svi su do sada obrađeni i stavljeni u izolaciju”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je u izolaciji 396 lica, da je 696 izašlo iz zdravstvenog nadzora, da je u karantinu 30 lica od kojih 28 testiranih /20 u dvorani i osam u Mašinskoj školi/ i dva netestirana u hotelu “Prijedor”, a da je jedna osoba kažnjena zbog kršenja zabrane kretanja.

“Gotovo stoodstotno građani poštuju mjere koje su gradski i republički štab propisali, što je vrlo važno u budućoj borbi protiv zaraze jer ulazimo u period najsnažnije pojave virusa”, istakao je Đaković.

On je pohvalio rad komunalne policije i inspekcije koje rade veliki posao, a posebno policiju koja, kako je rekao, danonoćno bdi nad gradom.

“U bolnici se privodi kraju centralni razvod kisika u prostor namijenjen za oboljele. Do jutros je za pomoć bolnici uplaćeno 173.906 KM i računi su otvoreni do daljeg”, dodao je Đaković.

On je preporučio građanima da sutra od 7.00 do 10.00 časova ne izlaze kako bi licima starijim od 65 godina omogućili da oni što lakše obave svoje poslove u to vrijeme koje im je dozvoljeno za kretanje, te najavio da se od sutra od 11.00 časova nastavlja dezinfekcija i da će se obavljati u ulazima i stubištima u stambenim zgradama kao pomoć zajednicama etažnih vlasnika.

Agencije

Foto: prijedorgrad