Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” pozvala je učenike srednjih škola da se do ponedjeljka, 6. aprila, prijave na kurs veb-dizajna koji će biti realizovan u virtuelnoj učionici u okviru projekta “Budi kreativan, budi bolji” /Be creative, be better/.
“Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem veb-sajta /www.prijedorhub.com/, konkurs je otvoren za sve učenike i učenice uzrasta od 15 do 19 godina koji žele da uče nove tehnologije i vole da govore o svojim idejama i predano rade na njihovoj realizaciji. Nakon upisnog roka, u dogovoru sa polaznicima, biće definisani termini, dinamika održavanja časova i početak nastave”, saopšteno je danas iz Agencije “Preda-PD”.

Cilj Agencije, u situaciji kada su učenici opterećeni nagomilanim obavezama i nastavnim planovima u svojim školama, jeste da napravi virtuelni prostor u kojem će mladi učiti na zabavan način, mentorisani predavačem iz realnog sektora obučenim za ovakav metod rada.

Prvi kurs koji će biti pokrenut u virtuelnoj učionici je kurs veb-dizajna sa interaktivnom nastavom, grupnim radom 10 polaznika i omogućenim direktnim, vizuelno-glasovnim, kontaktom učenika i predavača, a plan je da, po završetku vanredne situacije, virtuelnu učionicu zamijeni prostor haba /hub/ gdje bi bila nastavljena edukacija, razmjena ideja i timski rad u grupama.

“Pokrenućemo kurseve `Programiranje u programu Python`, `Frontend programiranje`, `Digitalno crtanje`, `Postani jutjuber`, `Audio-produkcija i Di-DŽejing`, `Programiranje mikrokontrolera`, `Tri-de modeliranje i štampa`. Mladi će kroz proces učenja novih stvari i tehnologija razvijati kreativnost, pokretati dijalog u vezi prisutnih stereotipa, uvjerenja, percepcija i time poboljšati vještine kritičkog mišljenja”, navedeno je u saopštenju.

Projekat će kao prvu generaciju polaznika “Igrališta” /Playgrounda/ Agencije “Preda-PD” uspostaviti mrežu koju će činiti 100 mladih, edukovati ih u oblastima multimedije i programiranja, a kroz komponentu “pričanja priča” /storytellinga/ podstaći ih da dijele lične priče i stvaraju zajednički proizvod koji promoviše pozitivne vrijednosti nastale tokom procesa učenja.

“Tokom organizacije ovih kurseva minimalno 25 polaznika kurseva biće izabrano i podijeljeno u multidisciplinarne timove. Timovi će imati mentore i facilitatorku uz čiju će podršku kroz set radionica sticati nova znanja, povezivati se, dijeliti lična iskustva i znanje, razmjenjivati mišljenja i stvarati kao finalni proizvod video-materijal `pričanja priča`, gdje će se pokazati rezultati IT obuka – šta su naučili, a šta nisu, odnos mladih i postojećeg obrazovanja, koncept odrasti digitalno i digitalna transformacija, kako mladi vide Prijedor u budućnosti”, navedeno je u saopštenju.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa BHRI /Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative/ koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Agencije