Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske ima dovoljan broj respiratora, što govori da Srpska za sada ne može da doživi scenario nekih zemalja u kojima se čeka priključivanje na te uređaje.

– Očekujemo nove respiratore i potpuno smo spremnni za suočavanje i sa težim oblicima kriz – rekao je Stevandić u Banjaluci.

On je istakao da su mnogi životi spašeni na Klinici za infektivne bolesti UKC-a, čime je pokazano da je Srpska odgovorila na izazov pojave virusa korona.

– To je svrha i smisao našeg postojanja i danonoćnog rada kao zdravstvenih radnika. Želim da pohvalim sve institucije, kao i infektologe i drugo osoblje koje disciplinovano radi na suzbijanju virusa. Disciplina, odgovornost i dobra strategija donose rezultate i što je najvažnije spašavaju živote – rekao je Stevandić.

Stevandić je podsjetio i da su neki pacijenti preminuli na UKC-u, ali u procentima koji nisu veći od onih u razvijenim zemljama.

On je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i direktorom UKC-a Vladom Đajićem posjetio pacijente oboljele od virusa korona na Klinici za infektivne bolesti, kao i osoblje te klinike.

– Ovdje smo razgovarali sa pacijentima koji će uskoro na drugu lokaciju, pa svojim kućama. To je mjesto gdje je mnogo ljudi ozdravilo – ponovio je Stevandić.

Izvor: SRNA/RTRS