epa08333580 Health officials work on the preliminary blood test of people tested for COVID-19 with the Chula COVID-19 Strip Test at the Chulalongkorn University Health Service Center in Bangkok, Thailand, 31 March 2020. The test, which takes between 10 and 15 minutes, was invented by professors at the university's Faculty of Pharmacy to provide a quick response amid the ongoing coronavirus pandemic. EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Jedna internacionalna anketa u kojoj je učestovalo preko šest hiljada doktora ocijenilo je da je lijek protiv malarije Hidroksihlorokin najbolji lijek za korona virus,piše Nypost.

U anketi je učestovalo 6.227 doktora u 30 zemalja, a njih 37 odsto reklo je da lijek protiv malarije predstavlja najefikasniju terapiju protiv smrtonosnog virusa.

Anketu je sprovela globalna zdravstvena agencija za ispitivanje zdravstvene zaštite Sermo koja je ustanovila i da 23 odsto medicinskih profesionalaca prepisalo ovaj lijek u SAD – daleko manje nego u drugim zemljama.

Izvan SAD lijek za malariju se podjednako koristio i kod pacijenata sa blagim simptomima kao i kod pacijenata sa težim simptomima korona virusa, dok se u SAD najčešće koristio kod pacijenata sa težom kliničkom slikom – navodi istraživanje.

Ovaj lijek se najčešće koristio u Španiji gdje je čak 72 odstro ljekara reklo da je propisalo ovaj lijek.

Debata o lijeku protiv malarije pokrenuta prije dvije nedjelje nakon što je predsjednik Tramp rekao da je Hidroksihlorokin mogući “mjenjač igre” u borbi protiv pandemije Covid-19 što je navelo kritičare da ga optužuju za promovisanje nedokazanih i neprovjerenih lijekova.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji do danas nema dokaza da bilo koji lijek može da spriječi ili izliječi ovu bolest.

Srpskainfo