Švedska se mora pripremiti na hiljade mrtvih od Covida-19, rekao je danas premijer te zemlje, prenio je Index.hr.

“Brojaćemo  mrtve u hiljadama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za jedan dnevni list.

Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna nega i s padom industrije.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne sedmicama”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”

“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da sprečimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sistem s time neće moći nositi”, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj.

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 miliona stanovnika zaraženo je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa.

“Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sistem. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i ekonomiju.

Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih covidom-19 u Stokholmu pokrenuo je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dijela Evrope.

Vlade po cijeloj Evropi su zatvorile škole i donijele drakonske mjere kako bi ograničile kontakte s potencijalnim kliconošama, a Njemačka je, na primjer, zabranila okupljanja više od dvije osobe. Od švedskih susjeda Danska i Norveška su zatvorile svoje granice i škole, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja.

S druge strane, Šveđani mogu u restorane, kod frizera i poslati djecu u školu iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od covida-19, prije svega u Stokholmu gdje se bilježi više od polovine smrtnih slučajeva.

Analiza podataka lokacija pametnih telefona pokazala je da dok u većini evropskih država izrazito pada poseta javnim mjestima, Švedska ide u suprotnom pravcu.

Ipak, švedski liberalni pristup kojim se želi u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život dolazi na metu kritika jer se u prestolnici epidemija širi.

“Nemamo izbora, moramo odmah zatvoriti Stokholm”, rekla je agenciji Rojters Sesilija Soderberg-Naukler, profesorka medicinske mikrobiologije na institutu Karolinska.

Ona je jedna od 2.300 akademika koji su potpisali otvoreno pismo vladi krajem prošlog mjeseca u kojem se traže strože mjere kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

“Moramo uspostaviti nadzor nad stanjem, ne možemo ići prema situaciji u kojoj ćemo dobiti potpuni haos. Nitko ne iskušava taj pravac pa zašto ga mi u Švedskoj moramo prvi ispitati bez dogovora na temelju informacija”, upitala je ona.

Švedska je u petak izvjestila da ima 612 novih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 6.000. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333 i sada ih se bilježi 25 do 30 dnevno, po švedskoj zdravstvenoj službi.

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prstolnici gdje je dio osoblja bolnica i domova za starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.

Stokholm je, suočen s, kako su je nazvali lokalni funkcioneri, “olujom” slučajeva Covida-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od središta grada i pozvao sve koji imaju određenu medicinsku obuku da pomognu u njezi starijih.

Na konferenciji za medije ove sedmice premijer vlade lijevoga centra Stefan Lofven odgovarao je na pitanja je li rastući broj slučajeva u švedskim domovima za starije pokazatelj neuspješnosti strategije.

“Ne mislim da je to znak toga. Tako izgledaju stvari po cijeloj Evropi”, rekao je. “Sve vrijeme govorimo da će stanje biti gore prije no što postane bolje”.

Švedska se opredijelila za izolaciju i leječenje bolesnih umjesto na prekidanje velikog dijela života društva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade onlajn, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije nužno, što su sve blage mjere u evropskom kontekstu.

Javno lice švedske borbe protiv pandemije, donedavno malo poznati javni službenik i epidemiolog, Anders Tegnel sada po publicitetu parira premijeru, a on dovodi u pitanje učinkovitost ograničenja kretanja kroz duži period.

(index.hr)