U Univerzitetskom kliničkom centru RS ljekari se bore za život svog kolege, doktora oboljelog od korone, koji je juče priključen na respirator, a na virus je pozitivno još 12 medicinara, Ipak, zdravstveni sistem Republike Srpske odolijeva epidemiji.

– Nemoguće je očekivati da, u ovakvim uslovima, vurus, kolokvijalno rečeno, ne uđe u zdravstvene ustanove, ali preduzeli smo sve potrebne mjere da se sistem zaštiti. Zahvaljujući tome, svi domovi zdravlja, bolnice i klinike u u Republici Srpskoj rade i njihvo funkcionisanje nije dovedeno u pitanje – kaže ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Svi zdravstveni radici, ali i pacijenti koji su dolazili u kontakt sa medicinarima zaraženim korona virusom, testirani su i i svi su negatvni. I nakon negativnog rezultata  testiranja, oni ostaju pod zdravstvenim nadzorom – pojasnio je Šeranić.

On je precizirao da je većina na koronu pozitivnih lekara i medicinskih sestara zaražena u kontaktu sa članovima svojih porodica, ili u drugim privatnim kontaktima, a ne unutar bolnice ili ambulante u kojoj rade.

Ukoliko je zdrastveni radnik pozitivan na virus korona, pojašnjava Šeranić, na odjeljenju ili u dijelu zdravstvene ustanove, u kojoj je zaraženi zaposlen,  primjenjuju se epidemiološke mjere izolacije, koje važe i za zdravstvene radnike i za pacijente.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar zdralja upozorava da je za sprečavanje širenja epidemije izuzetno važno da, ne samo medicinari, nego i drugi radnici, nipošto ne idu na posao, ako imaju bilo kakav simptom, koji ukazuje na postojanje respiratornog virusa. Krako i jasno: ko ima povišenu temperaturu, kašalj, glavobolju, otežano disanje, mora da ostane kući.

Isto pravilo važi i za one koji su dolazili u kontakt sa zaraženima. Tog se pravila pridržvala doktorka zaposlena u UKC RS, za koju je juče potvrđeno da je zaražena korona virusom.

Ona nije dolazila na posao od 26. marta, kada je ustanovljeno da je njen suprug pozitivan. Odmah  se povukla u kućnu samoizolaciju, a kada su se pojavili prvi simptomi, doktorka je testirana.

– Izuzetno je važno da svi budemo odgovorni, da pacijenti iskreno razgovaraju sa ljekarima i medicinskim osobljem i daju sve bitne podatke, jer je to jedini način da zaštite i sebe i svoje porodice, pa i zdravstvene radnike , koji ih liječe i pomažu im-  poručio je ministar Šeranić, upozorivši da svako prikrivanje simptoma ili rizičnih kontakata, može biti kobno.

Da je iskreno, odgovorno i pametno ponašanje ključ uspjeha u borbi protiv epidemije, poručuje i dr Snježana Bursać Novaković.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH i pomoćnica direktora Zavoda za medicinsku rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ javno je objavila da je zaražena virusom korona i da se trenutno nalazi u izolaciji u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci.

– Od 14. marta sam bila u kućnoj izolaciji, čim sam saznala da je osoba sa kojom sam bila u kontaktu izvan zdravstvene ustanove pozitivna na novi virus korona. Prve simptome sam dobila 23. marta, a dan kasnije je potvrđeno da sam i ja pozitivna i od tada sam u Studentskom domu – kaže za Srpskainfo doktorka Novaković Bursać.

 

 

 

Dodaje da vće duže vrijeme ima povišenu temperaturu i druge simptome, koji podsjećaju na jači sezonski grip.

– Nije prijatno ni lako, ali sve su to simptomi sa kojima se ja, nadam se, mogu izboriti. Međutim, neko ko je stariji ili narušenog uzdravlja bi to mnogo teže podnio. Dakle, moramo misliti na ljude za koje bi ovaj virus mogao biti fatalan. Zbog toga ne smijemo tajiti simptome ili rizične kontakte nikome, a pogotovo ne zdravstvenim radnicima – poručuje dr Snežana Novaković Bursać.

Osim što zdravstveni sistem odolijeva epidemiji, dobra vijest je da virus nije ušao ni u ustanove socijalne zaštite u RS, poput domova za stare.

Ni u jednom domu za stare u Srpskoj, bilo da se radi o javnim ili privatnim ustanovama nema nijednog zaraženog, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja RS.

To je izuzetno bitno, upozoravaju epidemiolozi, jer bi za stanare ovih domova virus korona mogao biti poguban.

Ni u zatvorima u Srpskoj nema nijednog slučaja zaraze korona virusom, potvrđeno je u Ministarstvu pravde RS.

U svim ustanovama u RS, u kojima živi veliki broj ljudi, zbog epidemije su zabranjene posjete.

Novaković Bursać: Ako smo bolesni nismo rogati!

Dr Snježana Novaković Bursać kaže da se odlučila da javno progovori o tome da je pozitvina na korona virus, kako bi upozorila na stigmatizaciju oboljelih.

Foto: Snjezana Novakovic Bursac/Facebook/Screenshot

– Bilo je čak i slučajeva da su zaraženima prijetili smrću, a to je i strašno i opasno. Ako smo bolesni, nismo rogati! Upravo ovakav stav, osim što je nedopustiv i nehuman, doprinosi i tome da neki ljudi, iz straha od stigme prećute da imaju simptome ili da su bili u kontaktu sa oboljelima i tako dovode u opasnost i zdravstvene radnike koji ih liječe, ali i cijelu zajednicu – poručuje dr Novaković Bursać.

Srpskainfo