U pokušaju da se stanje u gradskom karantinu u Obilićevu prikaže u što lošijem svjetlu, na portalu BN televizije sinoć je lažirano stanje u ovom objektu tako što je, kao ilustracija, priložena fotografija – jednog šatora, saznaje Banjaluka.net.

Naime, na portalu BN-a sinoć je objavljena vijest o tome da su uslovi u gradskom karantinu u Obilićevu navodno nehumani, a kao ilustracija je priložena fotografija potpuno drugog objekta – odnosno šatorskog karantina u naselju Rakovačke bare u koji se smještaju “neposlušni”, odnosno osobe koje prekrše režim kućne izolacije

Inače, gradski Štab za vanedne situacije danas je demantovao tvrdnje o navodnim nehumanim uslovima gradskog karantina, a kao dokaz takođe je priložio fotografije – samo što je ovaj put na njima zaista bila dvorana Obilićevo.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje je istaklo da će osobe, koje su smještene u karantin biti testirane na korona virus tokom boravka u karantinu.

 

Prema saopšenju gradskog štaba, karantin u dvorani Obilićevo, u potpunosti ispunjava sve uslove. Štaviše, kako tvrde, osigurani uslovi u ovom objektu znatno premašuju propisane standarde.

– U ovom objektu trenutno se nalazi 24 lica, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba. Najveći dio njih primljen je 2. aprila, odnosno u karantinu boravi tek dva dana. Osobe, smještene u karantin, dva puta dnevno se podvrgavaju medicinskom pregledu, a, pored toga, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja – navodi se u saopštenju.

Kako navode, u objektu je obezbjeđeno 24-asovno grijanje (temperatura u svako doba i noći oko 21 stepeni Celzijusa), na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom. Radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima. Ishrana je organizovana u tri obroka dnevno, po hotelskim kriterijumima. Hrana je svježa i sprema se u restoranu Sportske dvorane Borik, neposredno prije dostave.

– Apsolutna je laž da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na virus korona – navode iz Gradskog štaba.

Svaku osobu, prije prijema u karantin, pregledala je medicinska ekipa, nakon čega se pregledaju dva puta dnevno. Kako navode, tvrdnje o tome da se nekome “izmjeri tjelesna temperatura od 37,5 pa se mjeri dok ne padne na 36,5 stepeni” nisu dostojne komentara, pogotovo što se time omalovažava zdravstvena struka koja ovih dana vodi požrtvovanu borbu da bi sačuvala zdravlje našeg stanovništva.

Iz Gradskog šaba su još jednom podvukli da je trenutno najvažnija zaštita stanovništva, a jedna od ključnih mjera je da se spriječi mogućnost unošenja virusa iz inostranstva.

Izvor: banjaluka.net