Mislite da ste sigurni od korona virusa ako vreme provodite u svom domu? To bi moglo da bude tačno, ali isključivo ako ne praktikujete ove nezdrave navike.

1. Ne brinu vas nered i nagomilavanje stvari

Sada kada je vaš dom istovremeno postao vaše radno mesto, teretana, mesto za odmor i meditaciju, nered na koji inače možda niste obraćali pažnju može negativno da utiče na vaše mentalno zdravlje.

Studija objavljena u časopisu “Journal of Environmental Psychology” zaključila je da “nered ima negativan uticaj na psihu”.

Zato svako veče pre odlaska na spavanje odvojite desetak minuta kako biste sve pospremili na svoje mesto.

2. Ne čistite detaljno

Važno je obratiti pažnju na detaljno čišćenje površina jer se upravo onde najduže zadržavaju klice i bakterije. Iako naučnici još uvek proučavaju COVID-19, istraživanje je otkrilo da je moguće da virus “živi na površinama od plastike i nerđajućeg čelika 72, a na bakru četiri sata”.

Kuhinjske radne ploče, ručke na vratima, rukohvati na stepenicama ili igračke – sve su to površine na kojima virus može da se zadrži danima.

3. Ne menjate filtere za vazuh

Kvalitet vazduha ključan je za očuvanje zdravlja, naročito sada kada većinu vremena provodite u svojim domovima. Ako često koristite klima-uređaj kako biste rashladili ili zagrejali prostoriju, a pritom ne menjate redovno filtere, omogućavate da vazduh ispunjen bakterijama, mikroorganizmima, prašinom i drugim zagađenjima slobodno teče kroz vaš dom. To može da dovede do “velikog broja simptoma u rasponu od glavobolje, umora, mučnine i problema sa sinusima do iritacije očiju, nosa i grla”, navodi “Eat This, Not That”.

4. Ne skidate cipele prilikom ulaska u svoj dom

Skidanje cipela je korisna mera opreza kako ne biste širili mikrobe i bakterije u svom domu.

Studija koju je sproveo Univerzitet u Arizoni došla je do šokantnih rezultata. Naime, na cipelama koje su naučnici pregledali, pronašli su “u proseku 421.000 jedinica bakterija sa spoljašnje strane cipele i 2.887 iznutra”.

5. Ne dižete roletne

Ako držite svoje roletne spuštene u svako doba dana, vreme je da prekinete ovu nezdravu naviku. Sunce je važno za vaše fizičko i psihičko blagostanje i povećava nivo serotonina, hormona sreće. Takođe snižava krvni pritisak i pomaže vam da postignete kvalitetniji san.

6. Ne perete ruke nakon ulaska u kuću

Tako izlažete sebe i svoju porodicu riziku od širenja virusa ili drugih bakterija i mikroba. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, “pranje ruku može da spreči oko 30% bolesti povezanih s prolivom i oko 20% respiratornih infekcija”. Zato, pranje ruku je važan činilac u borbi protiv širenja Covida-19.

7. Stalno koristite mirišljave sveće

Poznato je da mirišljave sveće napravljene od parafinskog voska ispuštaju toksine u vazduh.

“Sveće koje gore u zatvorenom okruženju mogu da otpuste veliki broj otrovnih hemikalija, uključujući acetaldehid, formaldehid, akrolein i policiklične aromatične ugljovodonike”, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu “Environmental Science and Pollution Research”.

8. Ne pomerate se s kauča

Samoizolacija zvuči kao sjajan izgovor da nadoknadite sve propuštene serije na Netflixu i pregledate sve reprize. No, višesatno izležavanje na kauču može da utiče na vaše mentalno zdravlje.

“Postoje veći izgledi za razvoj depresivnih simptoma među ljudima koji dnevno provode više od šest sati gledajući televiziju i koristeći računar”, navodi se u istraživanju objavljenom u “Preventive Medicine Reports”.

Izvor: Index.hr