Opštinski odbor SNSD Glamoč uputio je oštar protest Vladi Federacije BiH i federalnom premijeru Fadilu Novaliću zbog, kako kažu, sramne i diskriminatorske odluke o raspodjeli sredstava koje je vlada Federacije BiH dodijelila gradovima i opštinama u svrhu pomoći u preduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv korona virusa i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Otvoreno pismo OO SNSD Glamoč prenosimo u cijelosti:

Opštinski odbor SNSD Glamoč upućuje oštar protest Vladi Federacije BiH i federalnom premijeru g. Fadilu Novaliću zbog, blago rečeno, sramne i diskriminatorske odluke o raspodjeli sredstava koje je vlada Federacije BiH dodijelila gradovima i opštinama u svrhu pomoći u preduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv korona virusa i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Opština Glamoč, opštinski načelnik, su u skladu sa vašim dopisom, dostavili Vama i Vladi na čijem čelu sjedite, svoj skromni zahtjev i prijedlog utroška sredstava, a sve u skladu sa kriterijima koje ste naveli da će biti mjerodavni prilikom razmatranja zahtjeva i raspodjele sredstava. Međutim, ispostavilo se, sudeći po odluci koju ste donijeli, da ne samo da nisu primjenjeni navedeni kriteriji (broj stanovnika, broj učenika,…), nego su primjenjeni neki čudni “kriteriji” koje zdrav razum ne može da shvati.

Neshvatljivo je, gospodine Premijeru, da u vremenu najveće krize koja je zadesila našu zemlju, jedna vlada diskriminiše svoje stanovništvo po bilo kojem osnovu. Јasno je nama, gospodine Premijeru, da u skladu sa navedenim kriterijima, nismo ni mogli očekivati neku značajniju pomoć, iako smo izrazito nerazvijena opština, razrušena i opustošena, i od rata i od privatizacije, ali nismo očekivali da će ta pomoć iznositi okruglo 0,00 KM.

Neshvatljivo je, gospodine Premijeru, da se na tabeli u kojoj su pobrojane opštine i gradovi u Federaciji BiH, ne nalazi i opština Glamoč. Pa makar i sa iznosom pomoći od 0,00 KM. Ili nas ne smatrate dijelom Federacije BiH.
Nema Glamoč, gospodine Premijeru, ni poslanika ni ministara na federalnom nivou, nemamo tih ruku sa kojima bi mogli trgovati i koje bi mogle biti jedan od “kriterija” i “sređivati nam razne pomoći”, ali imamo 3.800 stanovnika, koliko nas je bilo na poslednjem popisu. I to 3.800 vrijednih i ponosnih domaćina koji žive od svog mukotrpnog rada, od poljoprivrede i stočarstva. I imamo obavezu da vodimo brigu o svom stanovništvu, podjednako, bez obzira na vjeru i naciju, stranačku pripadnost, i bez obzira da li je riječ o Stefanu, Franji ili Mirsadu, o Almi, Ivani ili Јovani…

I ne tražimo mi, gospodine premijeru, milostinju od Vas i vaše Vlade, ali tražimo da nas ne ponižavate. Da nas se ne odričete. Da nas ne zaobilazite. Da nas ne izgonite. Ili da nam jasno kažete ako smo višak u sopstvenoj zemlji i entitetu, i da vam ne trebamo. Da vam treba samo naša šuma i zemlja.

Tražimo od Vas i Vlade Federacije BiH, da nas više ne diskriminišete ni po kojem osnovu, da ako nam već želite pomoći, da nam uputite pomoć, a ne milostinju ili 0 (nulu). I da nam odgovorite iz kojeg razloga je naš zahtjev za pomoć odbijen, ma kakav god da jeste, red bi bio dan nam ga obrazložite.

Zbog svega naprijed navedenog, Opštinski odbor SNSD Glamoč, kao ozbiljna politička stranka koja vodi brigu o svom stanovništvu i svojoj opštini, stranka sa najviše vijećnika u opštinskom vijeću i stranka iz čijih je redova opštinski načelnik, tražimo od Vas i Vlade da poništite ovu odluku i da izvršite ponovnu raspodjelu sredstava, u skladu sa stvarnim potrebama i razumnim kriterijima – navodi se u pismu OO SNSD Glamoč upućenog federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Izvor: RTRS