Iako nije dokazano da može, treba biti oprezan

Pulmolog dr Branimir Nestorović je u gostovanju na RTV Pink govorio o tome da li korona virus može da se prenese seksualnim putem.

– To nije dokazano zato što najveći deo sperme čini spermatozoidna tečnost iz prostate, a ne iz testisa. Zato je ta priča o prenošenju seksualnim putem ostala nejasna, a onda se na to nadovezala nestašica kondoma na zapadu – rekao je dr Nestorović – Nemamo dokaze za tako nešto kao što nemamo dokaze da se korona prenosi na decu u toku trudnoće transplacentarno, a ni preko mleka tokom dojenja. Bez obzira na to što ne postoje dokazi, potreban je oprez.

Podsetimo, eksperti su za Gardijan odgovorili na pitanja koja su vezana za pandemiju i seksualne odnose sa partnerom, a imali su umnogome isti stav kao i dr Nestorović.

Da li COVID-19 može da se prenese seksualnim putem?

Doktorka Džesika Džastman iz Velike smatra da ne postoje dokazi koji ukazuju da se virus može preneti seksualnim putem. COVID-19 primarno se širi preko respiratornih kapljica. Drugi način na koji se virus prenosi je dodirivanjem kontaminiranih površina.

Doktor Karlos Rodrigez Dijaz slaže se sa koleginicom, da ne postoje dokazi da COVID-19 može da se prenese vaginalnim i analnim seksualnim odnosima. Međutim, ljubljenje je sastavni deo seksualnog odnosa, a virus može da se prenese preko pljuvačke, odnosno ljubljenjem.

Da li je bezbedno imati odnose dok traje pandemija?

– Ako ste vi ili vaš partner pozitivni na COVID-19, savetujemo da se klonite jedno drugog. Ako ste potencijalno zaraženi ili ste potvrdili oboljenje, trebalo bi da se izolujete. Idealno bi bilo ako mogli da budete u posebnoj rezidenciji do sedam dana od početka bolesti – istakla je doktorka Džastman.

Doktorka Džulija Markus ističe da ljudi koji nemaju simptome bolesti, koji nisu bili u blizini zaraženih osoba i izolovani su, mogu da imaju odnose sa svojim partnerom. Prema njenom mišljenju odnosi mogu da budu odličan način da se partneri zabave, zbliže i da smanje anksioznost koja je u ovo stresno vreme neizbežna.

Izvor: Telegraf.rs