Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da Prijedor nema novozaraženih lica, da je 157 lica u izolaciji, da su 942 lica izašla iz zdravstvenog nadzora, 67 lica je u karantinima, a jedno oboljelo lice u bolnici.
“Penzioneri sutra izlaze i oni su izuzetno odgovorni građani, te ih molim da poštuju distancu od dva metra, da ne ulaze u gužve kao što je to bio slučaj u petak i molim ih da ovo poštuju gdje god da se nađu, a posebno radnike obezbjeđenja institucija kojima je takođe naređeno da obezbijede razmak među korisnicima svojih usluga”, poručio je Đaković.

On je novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije izjavio da će sutra biti razmatran prijedlog drugog paketa pomoći privredi, ističući da je od Vlade Republike Srpske zatražio moratorijum na infrastrukturne projekte koji nisu prioritet kako bi se iz budžeta grada moglo više intervenisati za spas privrede i očuvanje radnih mjesta.

“Želim da se zahvalim voćarima, vatrogascima i volonterima koji učestvuju u dezinfekciji jer su uradili ogroman posao proteklog vikenda na javnim površinama, u javnim ustanovama, stambenim zgradama i kontejnerima u kojima se otpad prevozi na deponiju, a zahvaljujem i Udruženju građana `Optimisti` i timu oko Zijada Čanića koji vode javnu kuhinju i s kojima je grad dogovorio dostavu hrane karantinima po izuzetno povoljnim uslovima”, naveo je Đaković.

Na račun za pomoć bolnici do danas je uplaćeno 194.056 KM, dopremljeni su jedan stacionarni respirator i zaštitna sredstva iz pomoći Vlade Srbije i ugovoren je sistem monitoringa za izolacioni prostor u bolnici.

“Apelujem da građeni u ruralnim prostorima vode računa o paljenju vatre budući da su vatrogasci imali veliki broj takvih intervencija. Mi smo zabranili paljenje vatre u ovom periodu i pozivamo ih da ne dolaze pod sankcije i da dobro razmisle o svojim akcijama”, dodao je Đaković.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske uputilo je instrukciju prema kojoj se u prijedorske karantine upućuju lica kojima je izrečena mjera karantina, a kojima je prebivalište ili boravište na području opština Oštra Luka i Krupa na Uni.

Agencije

Foto: prijedorgrad