Šef Tima za nadzor sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić rekao je da mjere na sprečavanju širenja virusa korona daju rezultate, da je veliki broj spasenih života, te da se očekuje da ljudi sa lakšom kliničkom slikom polako krenu u kućne izolacije i uskoro pad novozaraženih.
“Dajemo sve od sebe da epidemija ne uzme maha u Republici Srpskoj i kada uporedimo podatke, ne razlikujemo se naročito od zemalja u regionu”, izjavio je Stevandić za TV “Pink”.

On je naveo da su juče potvrđena tri nova slučaja, čime je broj oboljelih od virusa korona u Republici Srpskoj porastao na 302, a epidemija se drži pod kontrolom, koliko je to moguće, u ovoj situaciji.

“Držimo epdemiju, usporili smo je. Noćas imamo dvoje umrlih, što znači da za sada ukupno imamo osam žrtava, takođe njih osam je i na respiratoru. Stotinjak je sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je Stevandić.

On je istakao da se zbog neodgovornog ponašanja pojedinca sada osjećaju posljedice, ali da je, ako se sagleda broj oboljelih i umrlih, i uporedi sa ukupnim brojem stanvonika, situacija slična kao u regoinu.

Stevandić je naglasio da su domovi zdravlja prva linija odbrane, pa se na taj način usporila epidemija.

“Zbog tih domova zdravlja, kojih nema, na primjer, u Americi, mi smo uspjeli da malo usporimo epdemiju. Juče su nam stigla sredstva sa masovnu dezinfekciju prostora. Dobro stojimo, očekujemo pad novozaraženih uskoro”, rekao je Stevandić.

Agencije