epa08333578 Health officials show positive result (L) and negative result (R) to the Chula COVID-19 Strip Test at the Chulalongkorn University Health Service Center in Bangkok, Thailand, 31 March 2020. The test, which takes between 10 and 15 minutes, was invented by professors at the university's Faculty of Pharmacy to provide a quick response amid the ongoing coronavirus pandemic. EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Austrija je najuspješnija zemlja u Evropi kada je riječ o borbi protiv virusa korona – stopa novooboljelih “pala” je na samo 0,5 odsto.

Kako prenose austrijski mdiji, tajna ovog uspjeha krije se u masovnom testiranju građana.

Do danas je testirano više od 111.000, čime su pravovremeno locirana žarišta zaraze poput zapadnog Tirola, koji je bio stavljen u karantin.

Vlada Austrije najavljuje da će naredne sedmice otvoriti radnje manje od 400 metara kvadratnih, te vrtarske prodavnice i prodavnice sa građevinskom opremom.

Od kupaca će se i dalje tražiti nošenje zaštitne opreme, a u prostorijama prodavnica moći će biti samo jedna osoba na 20 metara kvadratnih.

Ostale prodavnice biće otvorene 1. maja uz iste higijenske uslove.

Hoteli i restorani će još nekoliko sedmica ostati zatvoreni, a Vlada će o njihovom eventualnom otvaranju razmišljati tek krajem aprila.

Škole će u Austriji biti zatvorene do sredine maja.

Građane je, kako prenose austrijski mediji, zbunila najava o popuštanju restriktivnih mjera samo nekoliko dana prije katoličkog vaskrsa, pa je iz Ministarstva zdravlja pojašnjeno da je i dalje zabranjeno posjećivati rodbinu za praznike.

Izvor: SRNA/Srpskainfo