Darko Cvijetić pjesnik, dramaturg, reditelj i glumac, te autor sada već poznatog romana “Schindlerov lift”, preporučio je šest zanimljivih djela za čitanje.

S obzirom na mjere predostrožnosti i preporuke da svi ostanu kod kuće za vrijeme pandemije korona virusa, dobra knjiga je svakako poželjna.

Pored Darkovog “Schindlerovog lifta” čiju je radnju smjestio u takozvani “crveni” soliter u Prijedoru, tu su i njemu draga djela koja preporučuje.

Kako kaže, čita mnogo i nekada mu je teško izdvojiti one najdraže, ipak ove knjige su mu privukle posebnu pažnju.

“Pedeset cigareta za Elenu” Marine Vujčić je majstorski napisan roman, vrlo napet, s propitivanjem efekta leptira, kako je neko napisao. Marina Vujčić je književnica iz Hrvatske, a roman se skoro pojavio i na srpskom tržištu. Dakle, cigaretu iza uha i roman u šake – poručio je Cvijetić.

Naredni roman koji preporučuje je roman “Cvijeće” Alfonsa Kruza, autora remek-djela “Kokoschkina lutka”.

– “Cvijeće” sam kupio sebi za poklon u mojoj omiljenoj knjižari u Zagrebu. Priča je pitka, dirljiva, brza, a glavni ženski lik zove se Ivančica Cvijetić – rekao je uz osmjeh.

“Pieta” Darka Desnice je naredna knjiga koju preporučuje, a u pitanju su sabrana djela.

– Desnica je tragična ličnost, nekadašnji djelatnik u knjižari Antikvarijat, u Zagrebu, nevjerovatni erudita s potpuno originalnim kratkim pričama rasutim u tri ili četiri kratke zbirke. Darko je tragično završio život 2003. u svojoj 40. godini – objasnio je on.

Još jedna njegova preporuka je i roman Zorana Žmirića, “Pacijent iz sobe 19”.

– “Pacijent iz sobe 19” je savremeni, izvanredni roman Zorana Žmirića, štivo koje nikako ne smije biti zaobiđeno u tretmanu tzv. antiratne književnosti. Žmirić je izuzetan pjesnik, a “Pacijent” je roman s ustima punim krvi – kaže Cvijetić.

Još jedna preporuka je pomalo zaboravljen neverojatni roman Radomira Konstantinovića, koji je 1961. nagrađen NIN-ovom nagradom. U pitanju je roman “Izlazak”.

Tu je i roman Tadeusa Borovskog, “Kod nas u Aušvicu”.

– Borovski je bio tamo, u Aušvicu. Bio je vrlo mlad, a ovo je svjedočenje koje nije preživio – objasnio je.

Prvi Cvijetićev roman privukao je dosta pažnje. U njemu on govori o crvenom soliteru u Prijedoru u koji se kao dječak uselio s roditeljima i u kojem i danas živi. Soliter koji je predstavljao ponos tadašnje socijalističke Jugoslavije pretvorio se u poprište krvavog raspada te zemlje o čemu Cvijetić svjedoči na jezički jegrovit, do bola emotivno suspregnut, a istovremeno čudesno snažan poetski način.

Njegov novi roman nosi naslov “Što na podu spavaš” i izlazi tokom ovoga mjeseca.

– Na neki način novi rukopis se naslanja na “Schindlerov lift”, biva zapravo poput drugog krila, iako je novi tekst okrenut više meni samome u utrobu. Ponovno u fuziji faktizama i fikcije zidao sam priču koja je fingirana istorija moje porodice u britkim crtama – rekao je Cvijetić o svom novom romanu.

Srpskainfo