Šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić rekao je da na graničnim prelazima na području Federacije BiH /FBiH/ u vezi sa preduzetim mjerama za suzbijanje virusa korona vlada kompletna neozbiljnost, te je izrazio nadu da takvo neodgovorno ponašanje nije provokacija Republici Srpskoj da izvede svoju policiju na međuentitetsku liniju.

– Ne znam da li je to rezultat neozbiljnosti i neodgovornosti FBiH, ili je provokacija da bi se izvela policija na međuentitetsku liniju – izjavio je Stevandić Srni.

On je naveo da se ova neozbiljnost FBiH odnosi na loš rad tamošnjih inspekcijskih službi, ali kada je riječ o uspostavljanju karantina na granici u punom kapacitetu.

– Ima tu i neprisustvovanja ljekara i pisanja nalaza na daljinu. Sve to rezultira sve većim brojem ljudi zaraženih u FBiH i ta neozbiljnost se posebno odražava na Srpsku. Ukoliko tako nastave, oni kompletno rade protiv zdravlja svih stanovnika BiH – upozorio je Stevandić.

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije pozvao je danas sve organe FBiH na odgovornije ponašanje i potpunu primjenu važećih mjera, naročito za lica koja prelaze granicu BiH.

Tim je upozorio da će štetu od neodgovornog ponašanja da jednako snose i građani FBiH i Srpske.

– Nadležni inspekcijski organi FBiH prestali sa izdavanjem rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju, od federalnih inspektora na graničnim prelazima, licima koja imaju prebivalište na teritoriji Srpske, a u BiH dolaze preko graničnih prelaza na teritoriji FBiH – saopšteno je ranije iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Izvor: SRNA/RTRS