U Republici Srpskoj registrovano je 16 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 381, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da je u protekla 24 časa testirano 425 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod 16 osoba. U pitanju je devet muškaraca i sedam žena.

– Šest osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, a po jedna iz Kotor Varoša, Trebinja, Prijedora, Mrkonjić Grada, Srebrenice i Teslića – rekao je on.

Šeranić je rekao da je među zaraženima i jedan zdravstveni radnik kod kojeg je utvrđeno da je pozitivan u okviru testiranja medicinskog osoblja.

Ministar je naveo da su se oporavile ukupno 102 osobe. Od toga je 70 osoba je iz Banjaluke, osam iz Laktaša, sedam osoba iz Kozarske Dubice, po tri iz Bijeljine, Čelinca i Kneževa, po dvije iz Modriče i Prnjavora, i po jedna osoba iz Dervente, Srpca, Teslića i Ribnika.

Šeranić je rekao da je do sada urađeno 4.159 testiranja na virus korona. Naveo je da se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalazi 6.616 osoba, te da je 15.574 lica izašlo iz nadzora.

Podsjetio je da je u Srpskoj još jedno lice preminulo od posljedica virusa korona, čime je broj smrtnih slučajeva dostigao 14. Šeranić je rekao da je u pitanju 62-godišnja žena koja je imala više hroničnih oboljenja, te da je virusom korona zaražena u Centru za srce u Tuzli.

Šeranić je rekao da se na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trenutno liječi 105 pacijenata, od kojih je 48 sa težom kliničkom slikom, a pet na respiratoru.

– Na lokaciji stare pulmologije se nalaze 44 pacijenta, a osam ih je u izolaciji. U ostalim bolnicama u Srpskoj liječe se po dva do tri pacijenta – naveo je on.

RTRS