Dok perete svoje posuđe toplom vodom i deterdžentom, sigurno mislite kako sve ostavljate jako čisto ali i dezinfikovano.

Iako ne volimo donositi ružne vesti, možda je danas posebno važno napomenuti da većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva. To je istina, pa čak i ako ste natapali i ribali svom snagom. Vaše čisto suđe je ustvari možda leglo bakterija, virusa i nečistoća.

U većini slučajeva ovo nije razlog za brigu, ali ako je neko u vašem domaćinstvu nedavno bio bolestan ili ste na daskama i tanjirima pripremali sveže meso, morate se pobrinuti da sve bude zasita dezinfikovano.

Kako biti siguran da je posuđe potpuno čisto i sigurno za upotrebu? Sledite ova uputstva!

Koristite mašinu za sudove ako je imate

Iako debata oko toga šta bolje opere posuđe – mašina ili ruke, ali u biti “ko uništava više bakterija” siguran pobednik je mašina! Dok ona možda nije najbolji način za uklanjanje mrlja i čestica hrane, tokom pranja postiže mnogo višu temperaturu nego što bi to vaše ruke mogle da podnesu.

Voda je jedan od važnijih faktora uništavanja bakterija. Kako bi bakterije bile uništene, temperatura vode treba da bude iznad 60 stepeni.

Koristite baš toplu vodu

Ako nemate mašinu i morate da perete sudove ručno, onda koristite jako toplu vodu.

Bacite sunđer

Ako i dalje perete posuđe sunđerom, verovatno tanjirima i šoljicama dodajete bakterije. Koristite silikonske četkice koje se lako peru i suše, a ako se nikako ne možete odvojiti od sunđera, pobrinite se da ga menjate barem jednom nedeljno.

Kuhinjske krpe

Ako brišete suđe nakon pranja prljavom krpom, kao da ga niste ni prali. Svaki put koristite potpuno čistu i ispeglanu krpu za brisanje posuđa.

Izvor: Dnevno.rs