Na današnjem sastanku lidera SNSD-a, SDA, i HDZ-a BiH u Sarajevu sa predstavnicima EU i MMF-a, Republika Srpska je dobila 38 odsto pomoći od 330 miliona evra, što je znatno više od nuđenih 30 odsto.

Novac će biti korišćen za sanaciju društveno-ekonomskih segmenata života u vremenu koje slijedi nakon što se izborimo sa virusom korona.

“Izetbegović je insistirao da mi dobijemo nekih 30 odsto u ovoj raspodjeli. Ono što je kraj je da smo dobili 38 odsto, uz pola procenta koji idu za Brčko Distrikt”, rekao lider SNSD-a, Milorad Dodik.

Ipak, raspodjela 330 miliona evra od MMF-a, nije išla predviđeno za pojedince. Republika Srpska, kojoj je u ranijoj raspodjeli predviđeno 31,95 odsto, uspjela je da dobije 38 odsto, uz pola procenta koji će ići za Brčko Distrikt.

Zbog ove raspodjele, pojedini federalni mediji ogorčeno su nazvali FBiH gubitnikom ove raspodjele, a Republiku Srpsku dobitnikom.

Na osnovu ove raspodjele i odricanja pola procentra za Brčko Distrikt Republike Srpske i FBiH, Brčko Distrikt dobija 3,3 miliona evra, FBiH 202,95 miliona evra, a Republika Srpska 123,75 evra.

Time je Republika Srpska dobila 20 miliona evra više, a FBiH 10 miliona manje.

Prema ranijem koeficijentu raspodjele kredita MMF-a, FBiH bi dobila 212,85 miliona evra, Republika Srpska 103,95 miliona evra.

Izvor: ATV