Mitropolija crnogorsko-primorsko je saopštila da vrh Uprave policije Crne Gore koristi svaku priliku da se okomi na Crkvu, na šta ukazuje i saopštenje u vezi sa zadržavanjem sveštenika koji je prekršio zabranu međugradskog kretanja.

Podgorička policija uhapsila je u četvrtak sveštenika čiji su inicijali S.S. /38/, državljanina BiH sa privremnenim boravkom u Ulcinju, zbog sumnje da nije postupao po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, što je krivično djelo.

Iz Mitropolije su istakli da je on prva osoba koja je zadržana zbog navodnog kršenje te mjere, a navedeno je i zanimanje i državljanstvo.

Smatraju da je očigledno riječ o zlonamjernom naglašavanju zanimanja i državljanstva, koje se ne praktikuje za druge osobe, kao i da u Mitropoliji ne vide drugu svrhu osim one da se pokuša nanijeti neka šteta Crkvi.

– U drugim jučerašnjim saopštenjima se govori o zadržavanju osoba za koje se sumnja da su kršili druge slične mjere, ali se u njima ne govori o njihovom zanimanju ni o državljanstvu – naveli su iz Mitropolije.

Pojašnjeno je da je sveštenik radi službenih crkvenih potreba putovao do Sabornog hrama u Podgorici, a da “pokazivanje mišića” samo kruni autoritet policije i stvara dodatno nepovjerenje, te potvrđuje ono što je mnogima u Crnoj Gori odavno jasno – policija se iz određenih krugova koristi i za postizanje ideološko-političkih i partijskih ciljeva.

– U konkretnom slučaju, za slabljenje uticaja Crkve i njeno blaćenje među građanima Crne Gore – kažu u Mitropoliji.

Iz Mitropolije su negodovali i zbog postupka Instituta za javno zdravlje i epidemiološkog tima, koji je, kako se navodi, podlegao medijskom anticrkvenom pritisku i javno saopštio stručnu pretpostavku da je na vjerskom skupu u Doljanima došlo do stvaranja klastera virusa korona.

U saopštenju Mitropolije su ukazali da nisu čuli izvore drugih klastera, ali su naglasili da se pri pominjanju ovog izvora nije smjela izostaviti činjenica da je taj skup bio održan šest dana prije nego što je Nacionalno koordinaciono tijelo izreklo mjeru kojom se vjerske zajednice obavezuju da obezbijede da se vjerski obredi vrše bez prisustva vjernika.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj podsjećaju da je Crkva aktivnosti svela na minimum, a onima koji se trude da Crkvu marginalizuju ili je potpuno unište poručeno je da se manu “ćorava posla”.

– To svakako ne priliči ozbiljnim, posebno državnim institucijama i medijima, koje finansiraju svi građani Crne Gore – zaključuju u Mitropoliji.

Izvor: SRNA/RTRS