Policijski službenici Policijske stanice Laktaši i Jedinice Žandarmerije, 12.04.2020. godine slobode su lišili lice inicijala M.Z. zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje“ i prekršaje „Ograničenje kretanja na određenom prostoru“ iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, „Vožnja pod uticajem alkohola“ i „Nepostupanje po naređenju policijskog službenika prilikom regulisanja saobraćaja“ iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Naime, 12.04.2020. oko 22,20 časova u mjestu Jakupovci, policijski službenici su uočili vozilo marke „BMW X6“, te su istom izadali jasan svjetlosni znak da se zaustavi. Vozač se oglušio o naredbu, te je nastavio kretanje vozilom.

Nakon izvjesnog vremena vozilo je uočeno u mjestu Glamočani, gdje je policijski službenik ponovo pokušao zaustaviti vozilo, međutim vozač istog se naglo okreće prema službenom vozilu, te je na taj način ugrozio policijske službenike i onemogućio da ga zaustave, a zatim se udaljio u nepoznatom pravcu.

Lice M.Z. je iste večeri oko 22,40 pronađen na adresi stanovanja, gdje je lišen slobode. Za vrijeme lišenja slobode, upućivao je prijetnje i pogrdne rječi policijskim službenicima. Kod M.Z. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 1,83g/kg.

U protekla na 24 časa na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banja Luka, zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, sankcionisana su 34 lica. Prekršajno je sankcionisano 19 građana koji nisu poštovali Zaključak Republičkog štaba o zabrani kretanja u dane vikenda izvan mjesta njihovog prebivališta/boravišta a koji se odnosi na period subotom od 12,00 časova do nedjelje u 18,00 časova.

Izvor: ATV