Pisma koja je ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković uputila visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnost Hosepu Borelu i ministru inostranih poslova Mađarske Peteru Sijartu, žaleći se na pomoć koju su Mađarska i Rusija uputile Republici Srpskoj u toku epidemije virusa korona, nevjerovatan je i šokantan presedan – izjavila je danas portparol PDP Anja Petrović.

Ona ističe da je teško zamisliti reakciju zvaničnika koji dobiju pismo ministarke koja se žali što je jedan entitet zemlje koju predstavlja dobila pomoć i to u vrijeme kada čitav svijet teži zajedništvu, solidarnosti i uzajamnoj podršci.

Žaleći se na selektivnost, kako navodi Petrovićeva, Turkovićeva selektuje, po ko zna koji put ispoljavajući, najblaže rečeno, netrpeljivost prema Republici Srpskoj.

– Turkovićeva prije nego što je preuzela funkciju trebala je pročitati Ustav, naučiti ustavnu strukturu i funkcionisanje zemlje i podsjetiti se da postaje ministarka inostranih poslova BiH, a ne radikalnog krila SDA. Mi u Republici Srpskoj smo zahvalni za svaku pomoć upućenu tokom ovog izazova s kojim se svi suočavamo i uvjerena sam da ne postoji niko u Republici Srpskoj kome bi smetalo, čak naprotiv, da istu dobije FBiH. Međutim, istupi Turkovićeve sada su dugoročan problem SDA, jer dok su im takvi kadrovi na rukovodećim pozicijama, Republika Srpska i FBiH su sve dalje, a BiH, u koju se oni navodno kunu, sve je manje – kaže Petrovićeva.

Ona je pozvala predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u okviru svojih nadležnosti reaguju na ponašanje Turkovićeve.

– Ipak, uvjerena sam da će ovakav potez ostati usamljen slučaj i nadam se da će nas ova kriza sve učiti solidarnosti, razumijevanju i shvatanju da lične i političke frustracije i razlike ipak možemo i češće trebamo ostavljati po strani – zaključuje Petrovićeva.

Srpskainfo