U Republici Srpskoj registrovano je novih 28 slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 453, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da je u protekla 24 časa testirano 336 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod 28 osoba.

– U pitanju je 15 muškaraca i 13 žena. Devet je iz Banjaluke, šest iz Kotor Varoša, po tri lica Teslića, Trebinja i Prnjavora, dva lica iz Mrkonjić Grada, i po jedno lice iz Drinića i Modriče – rekao je Šeranić.

Istakao je da je sedam osoba hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, jedno u bolnici u Trebinju, a da se ostali nalaze u izolaciji.

Oporavljeno je 179 lica.

On je naveo da su među novozaraženim licima i pacijenti koji su na dijalizi.

– Postupaćemo u skladu sa procedurom koja se odnosi na tu grupu ljudi koji su rizični zbog njihovog hroničnog oboljenja i ispoštovati preporuke – kaže Šeranić.

Dodao je da su testiranjem obuhvaćeni i zdravstveni radnici iz Banjaluke, Prijedora, Laktaša, Gradiške i Kozarske Dubice, te lica iz lokalnih karantina i banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla” koja odlaze u kućnu izolaciju nakon što su provela 14 dana u karantinu, a svi testovi su bili negativni.

Šeranić je podsjetio da je do sada virusom korona zaraženo 14 radnika u javnim i dva u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Govoreći o stanju u bolnicama, Šeranić je naveo da se u UKC-u nalazi 46 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je pet na respiratoru, a dvije su pod kiseoničkom maskom, u izolaciji nalaze čeka sedam lica, dok je na staroj lokaciji Pulmologije 49 pacijenata sa lakšom i srednjom kliničkom formom.

U bolnici u Istočnom Sarajevu su hospitalizovana četiri pacijenta, a po dva u Doboju, Bijeljini i Trebinju.

Kada je riječ o licima koja su se oporavila od bolesti izazvane virusom korona, Šeranić je naveo da ih je najviše iz Banjaluke – 119, a slijede Laktaši sa 13 i Kozarska Dubica sa osam.

RTRS