Naknada od hiljadu KM na platu zaposlenih u zdravstvu u Srpskoj, nagrada je za njihovu odgovornost, predan i požrtvovan rad u borbi protiv virusa korona.

Zaposleni u zdravstvu pozdravljaju ovu najavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Svako priznanje, kažu, mnogo im znači, a to je i potvrda da su, i u vremenu pandemije, rizikujući zdravlje, ostali profesionalci.

Prvo smo im aplaudirali, a sada stiže još jedna nagrada. Hiljadu maraka novčane naknade na platu ih je obradovalo. Ne samo što će mnogima i te kako značiti kao neplanirani prihod kućnog budžeta, već je to i priznanje za njihov odgovoran i nesebičan rad u doba pandemije.

Doktorka Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Srpske kaže da je mnogo bitan svaki vid podrške zdravstvenim radnicima, naročito onaj koji dolazi od republičkih vlasti.

Јelena Petrović, glavna medicinska sestra, ističe da medicinare ovakvi potezi dodatno motivišu da ostanu istrajni u borbi protiv virusa korona.

Slavko Knežević vozač je sanitetskog vozila u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu. Od kada je zavladala pandemija, često uzorke za testiranje na virus korona vozi u Banjaluku. Јednokratna naknada od 1.000 KM njemu i njegovim kolegama mnogo znači.

– Hiljadu maraka svakako nije malo. Ide Vaskrs, idu praznici i taj novac će dobro doći – kaže Knežević.

Naknadu na platu dobiće i spremačice u zdravstvenim ustanovama. Vesna Drljić, spremačica u Domu zdravlja Prijedor, shvata to kao satisfakciju za rad u posebnim uslovima.

– Naknada od 1.000 KM mnogo znači, naročito nama koji imamo najniže koeficijente, a izloženi smo virusu – kaže Drljićeva.

U vremenu nadljudskih napora zdravstvenih radnika u borbi sa virusom korona veoma pohvalna je najava srpskog člana Predsjedništva BiH i vlasti Republike Srpske da će u četvrtak, 16. aprila, zaposlenim u ovoj oblasti biti isplaćene plate, kao i naknade od po 1.000 maraka, kažu u Sindikatu zdravstva.

U Udruženju medicinskih sestara-tehničara i babica poručuju da je lijep gest da se pokaže koliko su u društvu važni zdravstveni radnici, i da će oni znati to da cijene.

RTRS