Predsjednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus počeo je da uspostavlja kontroverznu sudsku praksu tako što uslovljava ponižavajućim zahtjevom – javnim priznanjem krivice, puštanje na slobodu srpskih osuđenika koji su izdržali dvije trećine kazne, bez obzira na mišljenje o rehabilitaciji države u čijim zatvorima borave, pišu Večernje novosti.

Advokat Tomislav Višnjić rekao je da je Poljska, u kojoj kaznu zatvora izdržava njegov klijent general Radislav Krstić, još prije nekoliko godina zatražila Krstićev raniji izlazak i da je to odbijeno u Hagu, iako poljsko Ministarstvo pravde i uprava zatvora smatraju da on treba da izađe na slobodu.

“Ađijus sada smatra da nema ranijeg izlaska bez pokajanja. Čini se da gleda da iz izveštaja uzme kao validne samo negativne elemente ukoliko ih ima. Ako ih nema, onda kaže: “težine zločina je toliko ozbiljna da ne dopušta raniji izlazak””, naveo je Višnjić za Večernje novosti.

Advokat Branko Lukić, koji u Hagu brani generala Sretena Lukića, takođe je naveo da sudija Ađijus odbija da prihvati mišljenje o rehabilitaciji iza kojih stoje zatvorske uprave i ministarstva pravde država u kojim se nalaze srpski zatvorenici.

“Poljsko ministarstvo je dalo pozitivno mišljenje o Lukićevoj rehabilitaciji i ponašanju. Ađijus se toga ne drži iako ima sve osnove da pusti Lukića”, rekao je on.

Sudija Ađijus je početkom marta odbio da na prijevremenu slobodu pusti bivšeg šefa Kriznog štaba Autonomne regije Krajina Radoslava Brđanina, osuđenog na 30 godina zatvora, koji je u zatvoru proveo 21 godinu.

On je svoju odluku obrazložio tezom da Brđanin “nije jasno i glasno pokazao da je uspješno rehabilitovan u zatvoru”, kao i da je “težina njegovih zločina prepreka puštanja na slobodu”, iako je izdržao dvije trećine kazne.

Uslove za puštanje na slobodu, pored Brđanina, Krstića i Lukića stekli su od ranije i generali Vlastimir Đorđević i Nebojša Pavković.

Izvor: SRNA/ATV