Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu bivšim specijalcima MUP-a Republike Srpske Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te civilu Olegu Bandi i osudio je ih na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM na autoputu Banja Luka – Gradiška.

“Sudsko vijeće odbilo je, kao neosnovanu, žalbu branilaca i potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Banjoj Luci”, navodi se u odluci Vrhovnog suda Republike Srpske.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne od po deset i po godina zatvora, dok je Banda osuđen na osam i po godina zbog razbojništva i nedozvoljenog posjedovanja oružja. Presudom su dužni i da solidarno plate 540.000 KM stečene imovinske koristi, što je zapravo dio ukradenog novca koji tokom istrage nije pronađen.

Svi su proglašeni krivim da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banja Luka – Gradiška Audijem A6 presreli kolonu vozila “Sector securitiya”, koja je u Zagreb prevozila novac „UniCredit banke“.

Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su natjerali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor blindiranog kombija, te da im predaju magnetni ključ sigurnosnih kofera iz kojih su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom je ranjen vozač kombija Đurađ Bajić.

Zbog učešća u pljački ranije je na tri godine zatvora osuđen insajder iz “Sector securityja” Danijel Kuzmić, dok su specijalci Goran Janjuz i Željko Inđić osuđeni na po šest mjeseci zatvora.

Svi su se obavezali na svjedočenje, ali su u ponovljenom postupku odbili da svjedoče i u sudnici su ćutali na svako postavljeno pitanje, pa su zbog toga i novčano kažnjeni.

ATV