PrijedorsKi vatrogasci nabavili su novi čamac, baterijski razvalni alat i sonar. Samo za nabavku čamca Vatrogasni savez RS-a izdvojio je oko 33 000 maraka. Čamac ima dužinu 5,95 metara i širinu 1,80 s motorom od 30 konjskih snaga.

– Namijenjen je vatrogasnom timu za spašavanje na vodi, kaže Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor. Uz čamac su dobili i baterijski razvalni alat prijeko potreban za Spašavanje povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

-I čamac i alat nabavljeni su zahvaljujući sredstvima Vatrogasnog saveza RS-a kojim želim da se zahvalim, al i svim vatrogascima u RS.- rekao je Miljuš.

Nabavkom čamca i dodatnog alata Vatrogasna jedinica u Prijedoru postala je jedna od opremljenijih u RS-u. Problem je jedino staro vozilo za Spašavanje sa visina čija će nabavka vjerovatno pričekati malo bolja vremena.

– Vozilo koje posjedujemo je izuzetno staro, preko 47 godina, tehnički prevaziđeno i jedva ga održavamo u ispravnom stanju i to nam je možda jedina slaba strana opreme koju ćemo pokušati da riješimo, kad ovo sve prođe, u saradnji sa gradskim i republičkim organima, naveo je Miljuš. S novim čamcem prijedorski vatrogasci sad imaju pet plovila. Od kojih su dva gumena. Miljuš ističe i da su zahvaljujući UNDP dobili i sonar. Montira se na novi čamac i zahvaljujući njemu biće u mogućnosti da pretraže korita rijeka Sane i Une, te okolna jezera. Uz snimanja dna može poslužiti i prilikom otežane potrage za utopljenicima.

M.Z./Kozarski