Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da privođenje sveštenstva u Crnoj Gori, uvijeno u zakonsku oblandu, predstavlja kontinuitet postupanja vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u posljednjih 20 godina.

– Da je bilo dobre volje, ona se mogla pokazati na samom početku epidemije u direktnom kontaktu sa crkvama i vjerskim zajednicama, osobito sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao najbrojnijom – ocijenio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je za podgorički dnevnik “Dan”, komentarišući nedavno hapšenje njega i nekoliko sveštenika, rekao da je policija, osim manjih izuzetaka koji nisu vrijedni pomena, postupala korektno.

– Bilo je očigledno da je većini njih ovaj borbeni zadatak bio izuzetan teret ili im je, makar, bilo neprijatno. Ono što je začuđujuće je zluradost jednog broja medija i pojedinaca koji likuju nad činjenicom da se sveštenici i vjernici privode i unaprijed im presuđuju – dodao je vladika.

Vladika Amfilohije smatra da se time nesumnjivo vrši i svojevrstan pritisak na tužilaštvo, koje tek treba da rasudi o eventualnim krivicama.

– Nisam siguran da je to moguće nepristrasno uraditi u uslovima ovakve anticrkvene harange – rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska je odmah nakon donošenja mjera za suzbijanje epidemije virusa korona redukovala veoma intenzivan crkveni život, na minimum.

– Sve je zaustavljeno, osim bogosluženja, i aktivnost nekoliko važnih crkvenih administrativnih i dobrotvornih ustanova, kao što su narodne kuhinje, na primjer – naveo je mitropolit.

Kako je ocijenio, očigledno to nekome nije bilo dovoljno, već je potrebno da se Crkva dodatno pokuša poniziti.

– To nije uspjelo ni mnogo moćnijima, pa neće ni onima koji to danas žele da učine – poručio je mitropolit Amfilohije.

Vladika je rekao da nije bilo lako da pozovu vjernike da se uzdrže od proslave Vaskrsa u hramovima, što su učinili.

– Prije tog javnog obraćanja, od ljekarskog tima koji rukovodi borbom protiv ove epidemije dobili smo uvjeravanja da je stanje izuzetno ozbiljno i da su motivi za donošenje mjera bili isključivo medicinsko-zdravstvene prirode s ciljem očuvanja zdravlja ljudi – pojasnio je vladika Amfilohije.

Mitropolit je ocijenio da ovu pošast mnogi koriste i za svoje ideološko-političke ciljeve.

– Nadamo se da će uskoro da prestanu svi razlozi zbog kojih su ove mjere propisane i da ćemo se vratiti normalnom, pa i bogoslužbenom životu – rekao je mitropolit Amfilohije.

SRNA/RTRS