Danas je Veliki četvrtak. Na Veliki četvrtak obilježavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitvu i izdajstvo sina Božijeg. Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri ustanovio je Svetu tajnu pričešća, dijeleći hljeb i vino, riječima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

– Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grijehova – piše u Jevanđelju.

Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, nakon čega su iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli vojnici.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vjernika. Pripremaju se i čestice za pričešćivanje bolesnih tokom cijele godine.

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Narod vjeruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi grijesi.

Dok se bi svi ostali dani u Stradalnoj nedelji (posljednoj nedjelji Vaskršnjeg posta) poste na vodi, na Veliki četvrtak je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna vjerovanja i običaji

U manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku svijeću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sljedeća.

Srbi na Kosovu u ranu zoru oboje samo jedno jaje koje se zove “strašnik”. Dok je još svježe od boje, majka ga trlja po obrazima djece. Poslije toga se boje ostala jaja, a “strašnik” se ostavlja na vidno mjesto u ložičarki. To prvo jaje se dobro čuva da se ne razbije.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje. Kod nekih pravoslavnih naroda danas se boje jaja, ili se bar počinje sa tim. Kod Rusa danas se umjesi uskršnji slatki kolač, pashalni kulič.

Pravoslavne crkve na Veliki četvrtak obavljaju mirovarenje. To se ove godine čini u Moskvi. Miro se kuva tri dana, od ponedjeljka do srijede, u kazanima u kojima se stavlja osvećena voda, čisto vino i maslinovo ulje, a potom razna ulja, smole, biljke i mirisi.

Kod nas se koristi tridesetak materija, njihov spisak ne mora da je uvijek u potpunosti isti, dok Carigradska patrijaršija koristi uvijek oko 60 materija. Tokom trodnevnog varenja neprestano se čita Jevanđelje. Osvećenje se obavlja na Veliki četvrtak.

Sveto miro se šalje u eparhije u zemlji i van nje. Samo autokefalne crkve imaju pravo mirovarenja, to je ujedno i simbol njihove samostalnosti, prenosi Telegraf.

Srpskainfo