????????????????????????????????????

U Prijedoru je korona virusom zaražena medicinska sestra (36) koja je zaposlena na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci.

Grdonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je ona četvrta osoba zaražena korona virusom, te da su njeni kontakti u izolaciji.

– Radi se o zdravstvenom radniku koji živi na području Prijedora. Radi na UKC, tamo je bilo zaraženih medicinskih radnika, dobilo je virus očigledno tamo. Ovdje su svi kontakti, oni koji su do sada utvrđeni izolovani su i pretrage se vrše, a radi se o pretpostavkama da je dobilo zarazu na UKC od zaraženih medicinskih radnika – rekao je on.

Đaković je dodao da je ona smještena na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluci.On je naveo da su u prijedorskoj bolnici “Doktor Mladen Stojanović” trenutno dvije osobe.

– U bolnici imamo dvije osobe u izolaciji, jedna je pozitivna na korona virus, a druga je pod sumnjom i čeka se test da se dobiju rezultati – izjavio je Đaković i dodao da je prema njegovim informacijama i osoba koja je izolovana u prijedorskoj bolnici sa sumnjivim simptomima takođe zdravstveni radnik i to iz ove zdravstvene ustanove.

– Imamo četiri osobe pozitivne na virus korona na području grada Prijedora. Imamo 125 osoba pod zdravstvnim nadzorom, i to 104 osobe u kućnoj izolaciji i 21 osobu u karantinu. Imamo 1.129 osoba koja su izašla iz zdravstvenog nadzora – rekao je gradonačelnik Prijedora.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je istakao da propisane mjere u posljednja 24 časa nije niko prekršio u gradu na Sani. Đaković je čestitao pravoslavnim vjernicima Vaskrs i pozvao ih na poštovanje svih propisanih mjera.

– Mi ćemo kao Štab pratiti situaciju i dalje, ali moram da kažem građanima da će se sve naredbne Štaba za vanredne situacije morati poštovati, inače, mogu doći u situaciju da budu prekršajno kažnjeni. Pozivam građane, da u miru i u što manjem okupljanju proslave svečano i na dostojanstven način praznik Vaskrsenja gospodnjeg – kaže on.

Đaković je istakao da se u zadnje vrijeme pojavljuju novozaražene osobe i pozvao građane da obavezno koriste zaštitne rukavice i maske, te poštuju udaljenost od najmanje dva metra.

– Nemojte dozvoliti da nezaštićeni kontaktiramo sa osobama koje ne poznajemo i nisu iz porodičnog domaćinstva, nemojmo dozvoliti da nam opuštanje u vrijeme praznika donese razvoj epidemije na području grada. Pošto će praznici trajati četiri dana, odnosno četiri dana su neradna, pozivam sve da svojom svješću spriječe dalji razvoj virusa na području Republike Srpske, niko više ne zna da li neko nosi virus korone ili ga ne nosi jer je veliki broj lica koji ne pokazuju simptome i prenesu ih, a nažalost druga osoba koja od njih primi koronu može da strada i završi na respiratoru – upozorio je Đaković.

Srpskainfo