Politički i ekonomski odnosi u BiH u vrijeme korone neodoljivo podsjećaju na odnose republika i pokrajina, naroda i narodnosti pred kraj SFRЈ, a jedina razlika je što je spoljni faktor Јugoslaviju htio da uništi, a BiH hoće da spasi, smatra profesor Nenad Kecmanović.

On ističe da se BiH i bez virusa korona već 19 godina nalazi u vanrednom stanju, a da se sada dogodilo “vanredno stanje u vanrednom stanju” ili “vanredno stanje na kvadrat”, te da je aktuelno kratkoročno dalo dodatnu motivaciju onom starijem i dugoročnijem.

– U BiH postoje dva paralelna vanredna stanja, od kojih će novo proći, a staro ostati – istakao je Kecmanović.

On je ukazao da je na evro–američkom zapadu pandemija razgolitila neoliberalni globalizam, ali da se nakon prvobitne konfuzije i rasula sprega finansijske i političke oligarhije lako sporazumjela da ekonomske posljedice vanrednog stanja koje ih jedino i brinu riješe štancovanjem 5,5 triliona fiktivnih dolara i evra.

– BiH, međutim, zbog hroničnog vanrednog stanja nije u stanju da primi i podeli siću koja je dodijeljena periferiji i nastaviće da boluje od svog neizlečivog “bosanskog virusa” – neveo je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”.

Kecmanović je ukazao da će u BiH na jesen lokalni izbori, te a da, u izbornoj sezoni “bosanski virus” nabuja, baš kao što i zimska sezona pogoduje širenju respiratornih infekcija, poput gripe i virusa korona.

– Kažu da posle pandemije “više ništa neće biti isto. Možda u svijetu i neće, ali u Bosni bogme hoće” – uvjeren je Kecmanović.

Da bi ilustrovao da pandemija u BiH ništa ne mijenja, Kecmanović je naveo da je već poslije prvih slučajeva infekcije u Srpskoj, kada je zazvonilo na uzbunu i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio proglašenje vanrednog stanja, bošnjački kolega odbio tu inicijativu, a, da je, nakon što je Vlada Republike Srpske proglasila “vanrednu situaciju”, poslanička grupa SDA u Narodnoj skupštini Srpske stavila veto “zbog ugrožavanja bošnjačkog nacionalnog interesa”.

– Pazite, riječ je o bočnjačkim političarima koji porodično žive u Srpskoj, a blokirali su borbu protiv širenja epidemije u vlastitoj kući, u preduzeću u kojim im rade žene, u školi koju im pohađaju djeca, da bi zaštitili svoj vitalni nacionalni interes – naveo je Kecmanović.

On je podsjetio da su bošnjački organizacije veterana rata optužili načelnika Goražda “za izdaju zbog saradnje sa agresorom” nakon što je Srbija na njegov zahtjev toj opštini u Federaciji BiH isporučila brašno, kao i da je Krizni paket Međunarodnog monetarnog fonda od 330 miliona KM izazvao konflikt u vrhu BiH zbog preraspodjele sredstava.

Kecmanović je, između ostalog, podsjetio i na to da je Šefik Džaferović zloupotrebio poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u vanrednom stanju i zakazao komemoraciju u Potočarima i “uz nos Srbima, pozvao Milu Đukanovića”.

– Kasnije je nešto i prevaziđeno, ali se novi incidenti gomilaju iz dana u dan, jer kapacitet uzajamnog povjerenja kao da nikada nije ni postojao – konstatuje Kecmanović.

SRNA/RTRS