Udruženje djece poginulih boraca “Nasljeđe” iz Prijedora uputilo je inicijativu gradonačelniku Milenku Đakoviću da jedna ulica u ovom gradu dobije ime po čuvenom srpskom hirurgu Miodragu Laziću, koji je nedavno preminuo od posljedica virusa korona.
Predsjednik ovog udruženja Zlatko Ritan, kao potpisnik inicijative, ističe da je to najmanje što se može učiniti kako bi se odužili doktoru Laziću za sve što je učinio za Republiku Srpsku.

U inicijativi se ističe da je riječ o čovjeku koji je zadužio pokoljenja.

“Doktor Lazić se bavio plemenitim pozivom, a njegov najveći je onaj patriotski. Nije se štedio, branio je zemlju na sebi svojstven način. O podvizima doktora Lazića nema potrebe pisati, oni su poznati svima, pa čak i onima koji su se juče rodili”, piše u inicijativi.

Članovi Udruženja “Nasljeđe” navode da je rad ovog udruženja zasnovan na principima očuvanja tradicije.

“Kako su naši očevi pali braneći ovu svetu zemlju, smatramo da Prijedor treba da ima ulicu koja nosi ime doktora Miodraga Lazića. Na ovaj način njegovo ime ovjekovječićemo u našem gradu. A i to je malo za takvog čovjeka”, ističe se u inicijativi koja je upućena gradonačelniku Prijedora.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona.

Tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, a za ono što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici “Koran” na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gdje je tokom 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

Agencije