Vanredno stanje neće biti olako ukinuto u Republici Srpskoj, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u emisiji Aktuelno, naše televizije.

– Veoma dobro ćemo razmisliti kada budemo ukidali vanredno stanje. Vanredno stanje ne treba meni, nikome od nas, već treba da bi se efikasnost mjera dovelo do najboljeg obima i da ne bi zakasnili u nečemu – rekao je Dodik.

On je izrazio bojazan kako će se odvijati ukidanje vanrednog stanja, ako se malo popusti u mjerama i disciplini i počne se pojavljivati značajan broj zaraženih.

– Imate Јapan, koji je smatrao da je pobijedio korona virus, pa mu se to sada vraća. Ne smijemo biti slijepi na iskustvima drugih zemalja kako to prolazi. U Republici Srpskoj moramo ostati posvećeni tome, jer je i najbolja mjera u svemu ovome – posvećenost tome – smatra Dodik.

Dodik je rekao da se ništa drugo ne može uraditi osim da ljudi štite sebe jer tako štite čitavo društvo.

Rekao je da Glavni koordinacioni tim ima odgovornost za sve mjere koje donosi i da je to napor kojeg ulaže čitav tim ljudi, a ne volontarizam jednog ili dvojice ljudi.

Dodik je rekao da je uvjeren da su Republika Srpska i svi njeni građani pokazali samoodgovornost, da je Srpska sposobno društvo da se suoči sa ozbiljnim nastrajima na njenu bezbjednost, kao i da ima sasvim dovoljno međunarodnih prijatelja.

Naveo je da je Republika Srpska sposobna i organizovana u borbi protiv širenja ovog virusa.

– U danu kada su mnogi ovdje razmišljali o tome da to nije ništa, ja sam imao ljude oko sebe koji su mi sugerisali da se škola mora odmah zatvoriti. Mi smo odmah zatvorili škole, radnje, kafiće i to se pokazalo ključnim u suzbijanju širenja korona virusa – napomenuo je Dodik.

Naglasio je da Srpska u ovom trenutku ima dovoljno novca, te da će bitno uticati na smanjenje gubitaka krize.

Dodik je naveo da je u Republici Srpskoj osposobljen zdravstveni sistem da može da funkcioniše i da se sada bave ekonomijom.

Dodik je podsjetio da činjenicu da SDS i PDP nisu glasali za vanredno stanje iz nekih svojih razloga, da su njegovo uvođenje blokirali Bošnjaci, ali su poslije sedam dana pristali jer su ih pritisnuli stranci.

Dodao je da u EU postoje dodatni amoniziteti u pogledu zaštite od širenja epidemije korona virusa, ali da niko nije rekao da se ne treba držati evropskog puta.

– Ali, kojeg evropskog puta i koje Evrope, jer očigledno da ona Evropa u koju smo povjerovali prije 10 godina danas ne postoji i pitanje je kakva će biti za pet godina – konstatovao je Dodik.

Dodik je rekao da su prije tri dana u Evrpi rekli da oslobađaju izvoz medicinskog materijala i opreme, te upitao zašto to nisu dali prije mjesec dana.

– Da mogu, nikada više ništa ne bih uzeo od njih. Kada nisu bili u prilici da kažu da prodaju Republici Srpskoj milion maski iz Njemačke ili Holandije. Zašto nam sada to prodajete, vidjeli ste da nismo pomrli pa će te nam sada prodati. Ne treba da kupimo od vas više ništa – rekao je Dodik.

Govoreći o predstojećem obilježavanju Dana oslobađanja logora Јasenovac u Drugom svjetskom ratu, Dodik je rekao da će ovaj značajan datum biti obilježen u okviru postojećih mjera sprečavanja širenja epidemije korona virusa u Republici Srpskoj, ali da neće biti manje obilježen sa stanovišta poruka i određenog programa koji će biti posvećen tome.

– Bez obzira na značaj tog događaja ne treba da se okupljamo. Zvaničnici iz Republike Srpske će otići da polože vijence. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i vjerovatno neko iz Srbije na licu mjesta će uputiti poruku javnosti – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na značaj obilježavanja stradanja u Јasenovcu za srpski narod, te naglasio da ubijanje 500.000 Srba, prije svega djece, govori o tome da to ne može biti zaboravljeno niti oprošteno.

– Ovaj događaj je nešto oko čega ćemo se okupljati, ovaj put će putem medija biti poslate sve poruke. Nema virusa korona koji bi mogao da kaže ne bavite se time, naravno da ćemo se baviti time. Već imamo razgovor sa vladikom banjalučkim Јefremom o tome na koji način će tome pristupiti Srpska pravoslavna crkva – istakao je Dodik.

Kada je riječ o predstojećem obilježavanju Vaskrsa, 1. maja i Đurđevdana 6. maja, Dodik je rekao da se obilježavanje ovih praznika mora prilagoditi mjerama i uslovima vanrednog stanja u Republici Srpskoj u okviru najužih članova porodice bez većih okupljanja.

On je podsjetio da je, kada su mjere produžavane na 27. april, rečeno da će biti produžene na 10. maj.

– Tada ćemo sjesti i vidjeti kako se sve dešavalo i vidjeti da li se epidemija korona virusa širi ili ne… Sve zavisi od toga kakva će biti epidemiološka situacija i kako ćemo se ponašati u svemu ovome – pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.

RTRS