Ovogodišnje praznovanje Vaskrsa, zbog pandemije virusa korona, protiče u atmosferi drugačijoj od one na koju smo navikli.

U hramovima su episkopi i sveštenici služili Svete liturgije, a vjernici ovaj naznačajniji hrišćanski praznik proslavljaju u porodičnim domovima. Vaskrsenje Hristovo predstavlja trijumf života nad smrću.

Ponoćnu liturgiju u kripti hrama Svetog Save u Beogradu služio je patrijarh srpski Irinej, sa sveštenstvom. Ističući kako je Vaskrs trijumf Hristove pobjede nad smrću, patrijarh je svim vjerujućim Srbima čestitao praznik Vaskrsenja.

– Svima čestitam sveradosni praznik Hristovog Vaskrsenja. Hristovo Vaskrsenje jeste naš najveći praznik, praznik nad praznicima – poručio je patrijarh.

Hristovo Vaskrsenje je temelj naše vjere, istakao je patrijarh u Vaskršnjoj besjedi.

– Ako Hristos ne vaskrse, onda je prazna naša propovijed, a prazna je i vaša vjera. A da je Hristos vaskrsao, braćo i sestre, imamo toliko dokaza od samih svetih apostola, koji su se udostojili da ga svojim tjelesnim očima vide, vaskrsloga i proslavljenoga – istakao je patrijarh.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, i zahumsko-hercegovački Dimitrije služili su Svete liturgije na području svojih eparhija.

Episkop banjalučki Јefrem služio je u ponoć Vaskršnju liturgiju u Crkvi Svete Trojice u Banjaluci, a u besjedi je ukazao na važnost molitvenog sjećanje na one koji su u bolnicama, i koji čekaju ozdravljenje i izbavljenje.

Bogosluženjima u Republici Srpskoj ne prisustvuju vjernici radi sprečavanja širenja virusa korona.

Iako je praznik Vaskrsenja Hristovog, ulice svih gradova u Srpskoj danas su puste. Na snazi je policijski čas do ponedjeljka u 05.00 časova.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja, episkopi i sveštenstvo služili su Svete liturgije u parohijskim i manastirskim hramovima, a pravoslavni vjernici praznovanje ovog najvećeg hrišćanskog praznika nastavili su u svojim domovima.

Prama vijekovnoj tradiciji, praznovanje Vaskrsenja Hristovog traje tri dana.

RTRS