Naizgled bezazlene sitnice mogu da imaju značajan uticaj na zdravlje. Zbog toga je potrebno povesti računa kako bi se neke navike, za koje i ne pretpostavljamo da bi mogle da budu loše za zdravlje, izbacile ili bar upražnjavale u manjoj meri.

Dodirivanje lica i očiju

Izbegavajte da dodirujete lice rukama jer na taj način možete da izazovete razne infekcije, poput pojave akni i herpesa. Ako trljate oči, možete da dobijete konjuktivitis, što je vrlo neprijatna infekcija, koja uključuje zapaljenje, suzenje očiju, peckanje i osetljivost na svetlost.

Zadržavanje kijanja

Glavna funkcija kijanja jeste osloboditi se bakterija, virusa i čestica prašine. Kada zadržavate kijanje, ne dozvoljavate telu da izbaci štetne stvari. Osim toga, pritisak se vraća u telo (kad kinemo, vazduh se kreće brzinom od oko 160 kilometara na sat), što može da ošteti sluh, poveća krvni pritisak, pa čak i da ošteti jednjak.

Ljuštenje semenki zubima

Semenke suncokreta su vrlo ukusne, ali ne bi trebalo da ih ljuštite zubima, već rukama. Stomatolozi kažu da prema oštećenjima na zubima tačno mogu da prepoznaju osobe koje ljušte semenke zubima.

Žvakanje predmeta

Neki ljudi žvaću olovke, hemijske, spajalice i druge čvrste stvari dok nešto rade. Time oštećuju zubnu gleđ i to je i razlog zašto ne bi trebalo da krckate orahe, žvaćete led ili lizalice.

Čitanje u ležećem položaju

Kada čitate, knjiga ne treba da vam bude previše blizu očiju, vrat i kičma treba da budu pravi, ne treba da ležite na strani jer se u tom slučaju odstojanje knjige od očiju konstantno menja. Zbog toga je najbolje čitati u sedećem položaju.

Odlaganje odlaska u toalet

Doktori su saglasni da ne treba da trpite i odlažete odlazak u tolaet, jer ako to radite, možete da opteretite unutrašnjost mišića, što dovodi do infekcije urinarnog trakta i konstipacije.

Često žvakanje žvake

Žvakanje stimuliše proizvodnju gastričnih sokova, zbog čega ne bi trebalo da žvaćete žvaku pre obroka. To može da dovede do gastritisa, pa čak i pojave čira. Žvakaća guma povećava proizvodnju pljuvačke, koja može da ošteti plombe.

Izvor: Večernje novosti