Kod još 11 osoba u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo novog virusa korona (SARS-CoV-2), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U protekla 24 časa u Inststitutu za javno zdravstvo Republike Srpske testiran je 171 laboratorijski uzorak.

Virus korona potvrđen je ukupno kod 545 osoba u Srpskoj, 262 osobe su se oporavila, dok je 17 njih, nažalost, preminulo od bolesti izazvane ovim virusom.

Od 11 novozaraženih, pet osoba je iz Trebinja, tri iz Gacka i po jedna iz Bileće, Čelnica i Oštre Luke.

Riječ je o pet osoba muškog i šest ženskog pola. Tri žene su mlađe životne dobi, tri srednje, dok su svi muškarci srednje životne dobi.

– Кod većine osoba je utvrđeno da se radi o porodičnom ili bliskom kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona ili se radi o sekundarnom kontaktu. Dio osoba ima simptome COVID-a 19, ali bez jasne epidemiološke veze – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Testirano je 39 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, kao i 18 zdravstvenih radnika, a među njima i radnici u hemodijaliznom centru u Banjaluci. Testirano je i 28 osoba iz lokalnih karatina ili objekata za izolaciju. -Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2) – navode u Ministarstvu zdravlja.

U Republici Srpskoj do sada je su na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirane 7.872 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 97 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji osam pacijenata.

Кod osam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) su tri pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) su 43 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet i u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru dva pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 78 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 18, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.209 osoba, a nadzor je završen kod 19.854 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 58 osoba, 63 osobe su izašle iz karatina i upućene u lokalne karantine, a trenutno u karatinima na sedam graničnih prelaza se nalazi ukupno 11 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Srpskainfo