Prva grupa migranata iz Bihaća biće prebačena u novoformirani kamp “Lipa” sutra ujutro, potvrdio je za ATV ministar unutrašnjih poslova Unsko sanskog kantona. Ujutro će u šatore dio onih koji lutaju gradom i nemaju smještaj.

“U narednim danim biće sukcesivno prebacivanje migranata iz urbanog dijela grada Bihaća. Prvo prebacivanje biće sutra oko devet sati. Imamo u planu oko 120 migranata da prebacimo. Gore će biti i ljekarske ekipe koje će uraditi trijažu nad migrantima i sve neophodne mjere u cilju poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja”, rekao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Radovi u srpskom selu Lipa, 20-ak kilometara od Bihaća prema Petrovcu, još traju, ali više ne može da se čeka, kaže Kljajić. Kapacitet kampa je do hiljadu osoba.

Stotinak metara od ulaza je pravoslavna crkva. Sveštenstvo je tražilo od gradskih vlasti da obezbjedi bogomolju strahujući da će migranti da je oskrnave. Odgovor još nije stigao. Put, voda, struja, internet, u kampu je sve obzbjeđeno.

U selo bi se možda neko i vratio da je nešto od toga urađeno za izbjegle Srbe, kažu u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji. S pravom, kažu, strahuju i u okolnim srpskim selima u kojima ima povratnika.

“Oni su zadnjih mjesec dana napravili centar i to su uradili u ovoj pandemiji korona virusa i sada imamo situaciju da je to izvedeno na brzinu kada mi nismo mogli da reagujemo. Nismo imali mogućnost kretanja niti da priđemo Bihaću”, istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Stiže i poruka da su federalne vlasti efikasne kada su u pitanju uzrpacija i uništavanje sprske imovine dok problemi sa kojima se suočavaju srpski povratnici širom tog entiteta nikada neće doći na dnevni red.

“Predratnim stanovnicima je poslata jasna poruka da tu više nemaju šta da traže, a i nama ostalima da se zapitamo šta nas čeka sutra i da li će možda Drvar, Grahovo ili Glamoč biti nova lokacija kako bi se konačno razbila i najhomogenija srpska teritorija u Federaciji. To im nećemo dozvoliti po cijenu bilo čega”, naglasio je Goran Broćeta, delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta FBiH.

Oglasila se i ministarka rada, zdravlja i izbjeglih lica Livanjskog kantona. Vasilija Broćeta ističe da je, sa svojim narodom, spremna da ode u Lipu i usprotivi se premještanju migranata. Kada su potrebni karantini za zaražene virusom skoro da nije bilo rješenja, a sada kamp za 1.000 migranata nikne za nekoliko dana, kaže Broćeta.

Izvor: ATV