Na području grada Prijedora večeras se obavlja dezinfekcija ulica uz pomoć cisterni. Na ovaj način večeras če biti dezonfikovane ulice u centru grada i u Ljubiji, dok će sutra biti na isti način nastavljena dezinfekcija ulica u ostalim prijedorskim mjestima.

Šef tima za dezinfekciju grada Prijedora Zlatko Ritan rekao je da se na ovaj način nastavlja dezinfekcija grada u borbi protiv širenja korona virusa.

-Na red su došle i javne površine, saobraćajnice, pješačke staze i ostale komunikacije u našem gradu. Temeljniji pristup dezinfekcije mogu objasniti samo na taj način da koristimo cisterne koje će pod visokim pritiskom u kombinaciji sa hlorom i drugim dezinfikacionim sredstvima izvršiti ovaj posao – rekao je Ritan.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da će i u narednom periodu u zavisnosti od potreba i dužine trajanja epidemije kombinovati ovaj sistem dezoinfekcije i sistem voćarskih prskalica kojima su do sada redovno dezinfikovane ulice.

-Dezinfekcija uz pomoć cisterni  je princip kojim se lakše dezinfikuje, ali puno je i skuplji i iziskuje veću količinu hlora. Pod većim pritiskom tečnost ulazi u pore asfalta, a kod prskalica prirodnim padom dolaze do ovih površina – objasnio je Ritan.

On smatra da javne pohvale zbog redovnih aktivnosti dezinfekcije u Prijedoru treba da gode ljudima koji nose atomizere i vrše dezinfekciju

-Stvarno im godi priča da posao nije uzaludan, ali ima i komentara koji nisu na mjestu, ali doće vrijeme kada će miševi izaći iz rupa pa će vjerovatno biti puno glasniji.  Mislim da pravi građani vide da se ulažu veliki napori da se pomogne građanima – istakao je Ritan.

On je najavio da od srijede ponovo počinje dezinfekcija svih stambenih ulaza i haustora.

-To je mukotrpan posao gdje se ovi ljudi daju maskimalno i stvarno su zaslužili pohvale koje dobiju sa terena – izjavio je Ritan.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da večeras neće biti moguće završiti dezinfekciju svih saobraćajnica na području grada. Rekao je da će večeras biti dezinfikovana uža gradska zona Prijedora i Ljubije, dok će sutra uveče biti nastavljena dezinfekcija saobraćajnica na Urijama, u Kozarcu i Omarskoj.

Srpskainfo