Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti saglasilo se sa ublažavanjem pojedinih privremenih mjera protiv širenja virusa korona, uz upozorenje građanima da opasnost nije prošla i da je neophodno da se striktno pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

– Analizirajući epidemiološku situaciju, odlučeno je na prijedlog Instituta za javno zdravlje, da zabrana kretanja, koja je do sada važila od 19.00 časova radnim danom, subotom od 13.00, a nedjeljom od 11.00 časova do 5.00 časova narednog dana ubuduće važi od 23.00 časa svim danima – saopšteno je iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da prodavnice robe široke potrošnje kojima je do sada bio omogućen rad u skraćenom vremenu ubuduće mogu biti otvorene od 7.00 do 22.00 časa radnim danima i subotom.

Data je saglasnost na upražnjavanje individualnih sportskih i rekreativnih fizičkih aktivnosti na javnim površinama, poput trčanja, uz obavezno držanje distance i poštovanje svih ostalih mjera prevencije, a posebno fizičke distance.

Stanovnicima opštine Tuzi ukinute su posebne mjere, tako da i za njih od danas važe pravila kao i za stanovnike ostalih crnogorskih opština.

Nacionalno koordinaciono tijelo upozorava građane da opasnost nije prošla i da je neophodno da se striktno pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

Usvojen je nedjeljni izvještaj Operativnog tima za upravljanje donacijama, u kojem je navedeno da je za nešto više od mjesec dana od otvaranja žiro računa Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uplaćeno oko osam miliona evra iz zemlje i inostranstva.

U trećem izvještaju o stanju na računu i isplatama sa računa navodi se da je do jutros u 9.00 časova na račun Nacionalnog koordinacionog tijela uplaćeno 7.771.663 evra i 75.971 dolara, a da odlivi sa računa iznose 1.719.023 evra.

Stanje na računu na današnji dan je 6.052.640 evra i 75.971 dolara.

Na osnovu odluka Nacionalnog koordinacionog tijela sredstva su, kako se navodi, usmjeravana u skladu sa zahtjevima donatora, za hitnu nabavku higijenskih i prehrambenih paketa za ugroženo stanovništvo, kao i za nabavku medicinske opreme na zahtjev Kriznog medicinskog štaba i Instituta za javno zdravlje.

Izvor: SRNA/RTRS