Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Dragana Damjanović izjavila je da srpski povratnici u FBiH ni nakon dvije i po decenije nisu uspjeli ostvariti prava dostojna čovjeka u 21. vjeku, ali su zato vlasti u tom entitetu u rekordnom roku uspjele izgraditi migrantski centar, što ukazuje da je riječ o planskom etničkom čišćenju Srba i islamizaciji na tom području.

“Ne želimo migrante na srpskoj zemlji. Ovom prilikom poručujemo da ćemo odmah nakon ukidanja mjera i naredbi koje je donije federalna vlast izaći i blokirati sve puteve u FBiH”, poručila je Damjanovićeva.

Ona je u izjavi Srni istakla da progon Srba iz Krajine nikada nije prestao.

“Vlasti u FBiH i nakod 25 godina od završetka rata rade na etničkom čišćenju Srba u FBiH. Izgradnja migrantskoc centra u srpskom selu Lipa je planska islamizacija”, rekla je Damjanovićeva.

Ona je dodala da su vlasti na neljudski i krajnje podao način iskoristile vanredno stanje i po ko zna koji put udarile na srpski živalj u FBiH.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić migrantski kamp u srpskom selu Lipa nazvao je “projektom” od koga treba izvući sredstva za infrastrukturu.

“Migranstki kamp u Lipi je završena priča. Sada trebamo iskoristiti taj projekat da ogradimo pravoslavno groblje i crkvu koja se nalazi u blizini kampa”, rekao je Prošić.

Dedlegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Nikica Bosnić iz DNS-a nije želio za Srnu da komentariše izgradnju migrantskog centra na srpskoj zemlji u selu Lipa.

Srbi u Livanjskom kantonu snažno su se usprotivili premještanju migranata u srpsko selo Lipa, ističući da su migrantima za mjesec dana obezbijeđeni svi uslovi za život – struja, voda i internet, dok srpskim povratnicima ni 25 godina nakon rata to nije obezbijeđeno.

Iz Međunarodne organizacije za migracije saopšteno je da je kamp u selu Lipa spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata. Nakon inicijalnog finansiranja iz budžeta grada Bihaća, EU je, uz učešće USAID-a, pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa.

Izvor: SRNA/ATV