Savjet ministara BiH na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donio Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

-Za odluku nisu glasali, ministarka spoljnih poslova BiH, ministar odbrane BiH i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. Sjednici nije prisustvovao ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić.

Radi se o novom političkom preokretu, jer u BiH prvo nisu mogli da se usaglase ni o Pismu namjere prema MMF, a to je ipak dogovoreno nakon što je lidere političkih stranaka za sto doveo šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i američki ambadsador Erik Nelson. Nakon toga je Bord direktora MMF objavio da je odobrio 330 miliona KM kredita za BiH, ali sada BiH odjednom ne želi taj novac, zahvaljujući glasovima ministara iz SDA i DF.

Podsjećamo, rezidentni predstavnik MMF u BiH Endru Džuel danas je izjavio Srni da je novac trebalo da bude doznačen već sutra.

-Međutim, sada sve staje. Da je Savjet ministara BiH danas odlučio da povuće novac, o tome bi upoznao Centralnu banku BiH i ona bi već sutra od MMF zatražila isplatu novca na njen račun – kaže sagovornik Srpskainfo iz Savjeta ministara BiH.

Srpskainfo