Predstavnik Јevrejske nacionalne manjine u Zagrebu Sanja Zoričić Tabaković istakla je da nikakvo autorsko djelo ni pjesma ne mogu promijeniti niti ublažiti smrtonosno značenje pozdrava “Za dom spremni”, pod kojim su izvršene sve ustaške egzekucije u Drugom svjetskom ratu.

Tabakovićeva, u pismu koje je uputila javnosti povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta i godišnjice proboja logoraša iz ustaškog logora Јasenovac, kaže da “Za dom spremni”, u ovom obliku, nije nikada bio istorijski pozdrav i zato je zlokobno davati mu bilo kakvo istorijsko značenje.

– Ovi dani pravi su trenutak da razmislimo o revitalizaciji ustaštva koje u našem društvu simbolizuje pozdrav “Za dom spremni”. To što su neki otišli u prethodni rat s tim pozdravom i drugim ustaškim obilježjima samo znači da su otišli u rat s pogrešnim motivima, i mi danas zaista ne trebamo na ovaj način ispravljati njihove greške, koje su i tada bile tako okarakterisane – navedeno je u pismu koje je objavio “Novi list”.

Tabakovićeva je nedavno penzionisani sudija Visokog prekršajnog suda, koji bi uskoro trebalo da odluči je li ustaški pozdrav u Tompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” prekršaj javnog reda i mira.

– Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, kakav god bio, jasno propisuje da će biti kažnjen onaj koji na javnom mjestu remeti javni red i mir izvođenjem, reprodukovanjem pjesama i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža. Prema tome, uzvik `Za dom spremni`, bez obzira u kom kontekstu, osim satire, nedopušten je jer remeti javni red i mir time što u ljudima koji znaju šta iza tog pozdrava stoji, izaziva ne samo uznemirenost, nego i užas – navela je Tabakovićeva.

Ona je naglasila da je važno da društvo, a posebno nadležna tijela, ne smije obavezivati mišljenje bilo koje komisije o navedenom pozdravu, bez obzira na akademski sastav, te da je neophodno držati se isključivo slova zakona i to u svim segmentima kako bi bilo stvoreno društvo vladavine prava.

– Okolnost što je pozdrav registrovan kao logo HOS-a samo je dokaz da naš sistem nije konzistentan, dosljedan ni djelotvoran, jer se to nikada nije smjelo dopustiti. Ali, kad se takav propust već dogodio, tada ga je trebalo zakonski poništiti – navedeno je u pismu Tabakovićeve.

Izvor: SRNA/RTRS