U Republici Srpskoj registrovano je 19 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 564 , rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da su u protekla 24 časa testirano 209 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod 19 osoba.

U pitanju je 10 muškaraca i devet žena.

– Riječ je o devet osoba iz Banjaluke, tri iz Kotor Varoša, dvije iz Oštre Luke, te po jednoj iz Kneževa, Kozarske Dubice, Čelinca, Laktaša i Prnjavora. Pet je već hospitlaizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a ostali će biti u izolaciji – rekao je Šeranić.

On je istakao da su još jedan radnik i dva korisnika Doma za stara lica u Kneževu pozitivni na virus korona, kao i jedan njegovatelj u jednom domu za stara lica u Banjaluci.

Ukupno u Srpskoj je oporavljeno 262 osoba.

On je naveo da su još jedan zaposleni i dva korisnika Doma za stara lica u Kneževu pozitivni na virus korona, kao i njegovatelj u jednom domu za stara lica u Banjaluci.

 

Pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj trenutno je 3.946 lica, dok je on završen za 20.268 osoba.

Govoreći o hospitalizovanim licima, Šeranić je rekao da se u UKC-u nalazi 131 pacijent, od kojih je 40 sa teškom kliničkom slikom, sedam na respiratoru, a tri na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Na staroj lokaciji Pulmologije nalazi se 69 pacijenata, a na staroj Hirurgiji pet sa lakšom i srednjom kliničkom slikom.

Na liječenju u bolnici u Trebinju je devet lica, u Istočnom Sarajevu pet, Doboju četiri, Prijedoru tri, a u Foči jedno.

U izolaciju u objektima karantinskog tipa smješteno je 97 osoba koje su pozitivne, ali nemaju simptoma i podvrgnute su zdravstvenom nadzoru.

RTRS