Na Kozari nije počinjen ekocid, nego se radi o goloj sječi crnogoričnog drveta, koje je stradalo prije dvije godine usljed snježnih padavina, ističu u Šumskom gazdinstvu Prijedor, odgovarajući na sve češće prozivke da ova planina ostaje bez šume. Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor, tvrdi da se ovim nastoji izbjeći ekološka katastrofa, prije svega, prenamnoženja potkornjaka.

Ovo je veliki projekat, ali istovremeno veliki gubitak za nas. Nastojimo da ne dođe do ekološke katastrofe, prije svega prenamnoženja potkornjaka, jer ukoliko bi došlo do toga, ne bismo mogli sačuvati ni stabla koja su čitava i zdrava. Kad se namnoži, potkornjak može da pređe i na listopadno drvo – kaže Bursać podsjećajući da je prostor gdje je obavljena gola sječa nekada bio poljoprivredna površina koja je pošumljena sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kulture koje su morale biti posječene, nisu dostigle svoj prečnik zrelosti, tako da odatle izlaze najniže vrijedni sortimenti četinara, pojašnjava Bursać.

Cijena na tržištu je 58 maraka za celulozne četinare, a trupci su nešto skuplji, tako da ćemo prosječnu cijenu ostvariti sa nekih 60 procenata. To neće biti ni blizu dovoljno da pokrije cijenu pošumljavanja, sječe i krčenja prostora – pojasnio je Bursač.

Nažalost, na društvenim mrežama, Kako dodaje, šumsko gazdinstvo Prijedor je okarakterisano kao loš domaćin.

– Ovo je veliki problem za Šumsko gazdinstvo i tragičan događaj za nas. Loše konstatacije i loše poruke stižu i od nekih poslanika koji su stručnjaci za sve. Niko ne treba da se brine za šumu Kozare, pa ni poslanik Nebojša Vukanović. Mi stojimo iza svega ovoga. U tom cilju, angažovali smo 22 visokoobrazovana šumara, od čega dva doktora nauka, pet magistara i 16 diplomiranih inženjera šumarstva, koji su bili jednoglasni u procjeni da bi šume trebalo tretirati baš na ovaj način, kako bi spriječili veću katastrofu – istakao je Bursać.

On je dodao da će Šumsko gazdinstvo Prijedor podnijeti tužbu protiv poslanika Nebojše Vukanovića zbog optužbi da se ponašaju nedomaćinski.

Šumsko gazdinstvo Prijedor gazduje sa 44.000 hektara šuma i šumskog zemljišta. Golom sječom obuhvaćeno je 85 hektara, što je 0,19 odsto od ukupnih površina, pojašnjavaju u Šumskom gazdinstvu Prijedor.

P.Š./Kozarski