Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać izjavio je danas da sanacija šuma na Kozari traje već dvije godine, da se vrši prema odlukama struke, da je o tome javnost već izvještavana u više navrata i da je stoga istup narodnog poslanika Nebojše Vukanovića o ovoj temi politikantstvo.
“Svako politikantstvo treba da bude kažnjeno i ja ću se potruditi da u sudu i tužilaštvu politikantstvo gospodina Vukanovića i te kako bude kažnjeno i da se prizna šteta jer je bačena ljaga na Šumsko gazdinstvo Prijedor”, rekao je Bursać na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je novinarima predočio dokumentaciju u vezi sa golom sječom šume na Kozari, kao i foto-dokumentaciju o ovom i sličnim poslovima koji se na isti način obavljaju u zapadnim zemljama.

Bursać je istakao da su u ovaj posao direktno uključena 22 visokoobrazovana šumara ovog gazdinstva koja imaju ukupno 364 godine radnog staža.

“Ovdje afere nema. To odgovorno tvrdim”, rekao je Bursać, koji je i predsjednik prijedorskog SNSD-a.

Prema njegovim riječima, snijeg visine 158 centimetara 1. marta 2018. godine na Kozari, koji je pao nakon kiše, u velikim se količinama nalijepio na četinare, a uslijedio je i jak vjetar.

“Došlo je do katastrofalnih posljedica po te šumske kulture u vidu vjetroizvala i snjegoizvala, te snjegoloma i vjetroloma. Nikada nismo imali štetu u ovolikom obimu i, nažalost, pristupili smo radovima”, naveo je Bursać i pojasnio da je riječ o četinarima s kraja sedamdesetih godina koji nisu ni za tu nadmorsku visinu niti za taj tip i dubinu zemljišta.

On je podsjetio da se već 4. aprila te 2018. godine Šumsko gazdinstvo Prijedor obratilo dopisom Istraživačko-razvojnom i projektnom centru Banjaluka odakle su dva doktora nauka, Velibor Blagojević i Radovan Lučić pregledali teren u periodu od 13. do 16. aprila 2018, i dali preporuku da se sve površine na kojima je oštećeno 60 do 70 odsto sasijeku na golo, a da se površine gdje je oštećeno manje od tog procenta pokušaju sanirati vađenjem pojedinačnih stabala.

“Mi smo već tada pristupili sanaciji štete, i ovo nije od juče, nego se radi već dvije godine. Radovi se izvode na 85 hektara ili na 0,19 odsto površine od ukupno 44.000 hektara šuma i šumskog zemljišta kojima gazduje naše gazdinstvo. Od tih 85 hektara uradili smo oko 60 odsto, ali smo već 19,7 hektara pošumili sa više od 11.500 sadnica, i to ne četinarima, nego hrastom kitnjakom. Ne bi se trebalo desiti nešto slično”, istakao je Bursać.

On je naglasio da je trošak ovog posla veliki, da su postavljeni električni čuvari, da su morali biti izgrađeni putevi do same površine koja se sanira, da su zaposlena četiri nova tehničara i da se najmanje pet godina mora čuvati teren da bi se nove sadnice primile, a da složaji posječenih stabala gore stoje već duže vremena.

“Slabije ide plasman, pa tako gore to izgleda kao tunel. Ni od koga nismo ništa sakrili, riječ je o drvnim sortimentima niže vrijednosti, ali, bez obzira na to, ne treba da propadnu. Mi ne stvaramo ekološku katastrofu, nego radimo na tome da je spriječimo, jer su nedaleko od ovog terena prirodne sastojne jele i lišćari koje je mogao zahvatiti potkornjak”, precizirao je Bursać.

U medijima i na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana pojavili su se snimci gole sječe na Kozari, planini koja je najvećim dijelom u granicama istoimenog nacionalnog parka.

Agencija