Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da nije samoreklamiranje to što su Rusija i Kina uputile pomoć Republici Srpskoj za vrijeme epidemije virusa korona, naglašavajući da su to mogli učiniti i drugi te da takva podrška nije stigla od EU.

– Neka se ljute koliko hoće iz EU, ali ono što smo do sada vidjeli iz EU nije bilo u funkciji podrške naših evropskih opredjeljenja, ni one evropske solidarnosti koju su nam pokušali predstaviti ranije – rekao je Dodik za “Sputnjik”.

Dodik je rekao da je Republika Srpska tradicionalno bila okrenuta na evropsko tržište i da je sada morala da se obrati za pomoć Kini i Rusiji, koje su donacijama pokazale potrebu za solidarnošću.

On je napomenuo da su iz Rusije u Srpsku stigli stručnjaci koji dezinfikuju objekte i 15 dana pomažu iz dana u dan, ne tražeći zauzvrat ništa, te istakao da je to nešto što se mora cijeniti.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne krije da se loše osjeća u BiH i da nikada nije odustala od svog glavnog cilja – od svog statusa.

– Mi pokušavamo da izgradimo sistem, a pokazali smo to i tokom ove pandemije, koji je samoodrživ i da nismo zajednica koja smeta drugima. Ne želimo da se drugi narodi osjećaju loše, ali je dominantan srpski narod, zato imamo pravo da gradimo nacionalnu republiku, imamo pravo da naš politički koncept bude da ojačamo Srpsku. Ako ne možemo da imao pravi status u BiH, onda je naša politika da to bude samostalan status – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska neće napraviti nikakav avanturizam, ali da će pomno pratiti razvoj situacije i da će iskoristiti i mali ukazani prostor za redefinisanje statusa.

Govoreći o stavu o NATO-u u BiH, Dodik je naglasio da je Republika Srpska i dalje protiv ulaska u taj savez, dok su Bošnjaci i Hrvati za, te napomenuo da se o vojnim pitanjima odlučuje konsenzusom.

– Mi nećemo ulaziti u NATO, to je naša definitivna odluka – istakao je Dodik i napomenuo da srpski narod misli da se ne smije zaboraviti NATO bombardovanje.

Dodik je naglasio da ne vjeruje u humanitarnu dimenziju NATO-a, dodajući da je to militantna organizacija.

Izvor: SRNA/RTRS