Direktor prijedorske “Toplane” Zoran Knežević izjavio je danas da je sezona grijanja protekla na zadovoljavajući način, da su sve obaveze prema korisnicima ispoštovane i da se zbog nižih jutarnjih temperatura centralno grijanje nastavlja do 25. aprila, iako bi se po tehničkim preporukama moglo završiti i danas.
“Imali smo nešto veće gubitke na vrelovodnoj mreži, ali nije bilo prekida dužih od 24 časa. Bilo ih je nekoliko, a to su već poznati problemi sa distributivnom mrežom koje nećemo moći riješiti trajno ni u ovoj godini”, rekao je Knežević na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je podsjetio da je sezona počela 4. oktobra, da je trajala 204 dana, da je u tom periodu proizvedeno 47.772 megavat časa toplotne energije i 1.223 megavat časa električne energije, gdje je za potrebe proizvodnje toplotne energije utrošeno 21.862 tone drvne biomase, a za potrebe proizvodnje električne energije 2.191 tona drvne biomase.

“Ovo je jedna od najuspješnijh poslovnih godina s prihodom od 7.048.782 KM, rashodom 6.997.882 KM i ostvarenom dobiti od 50.900 KM nakon više godina poslovnog gubitka. I korisnici su prepoznali redovniju i kvalitetniju isporuku i najviši je nivo naplate u posljednjih nekoliko godina od 106,48 odsto, što znači da se izmiruju i stara potraživanja”, ocijenio je Knežević.

Prema njegovim riječima, i pored visoke naplate potraživanja su i dalje visoka i iznose 6.670.396 KM bez pripadajućih kamata, priliv novca usljed epidemije je smanjen, a “Toplana” je za neke od svojih kratkoročnih i dugoročnih obaveza dobila moratorijume, za neke nije, a za neke očekuje odgovor od Savjeta ministara.

“Vidjećemo kako ćemo kompenzovati sve ove negativne uticaje. Cijena grijanja ostaje ista u ovoj godini, ali ćemo u novembru sagledati sve posljedice i predložiti eventualno poskupljenje”, najavio je Knežević.

On je podsjetio da se ta cijena godinama nije mijenjala iako su u više navrata poskupili svi elementi za proizvodnju toplotne energije – drvna biomasa, struja i nafta, i iako se njihova poskupljenja i dalje dešavaju u kontinuitetu.

Knežević je najavio da će se u saradnji sa Gradskom upravom definisati subvencije za grijanje za one privredne subjekte čiji je rad bio zabranjen ili ograničen u toku epidemije.

Prijedorska “Toplana” ima oko 5.000 korisnika, od kojih su 3.500 aktivni, pokriva površinu od oko 354.000 kvadratnih metara i ima uskladišteno 40 odsto energenta potrebnog za narednu sezonu grijanja.

Agencije