????????????????????????????????????

U Prijedoru je virus korona potvrđen kod još dvije osobe, i to medicinske sestre koja radi na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci i vozača Hitne medicinske pomoći iz Oštre Luke.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrdio je da obje ove osobe žive u Prijedoru, a imaju zaposlenja u susjednim lokalnim zajednicama. On kaže da se medicinska sestra najvjerovatnije zarazila na radnom mjestu.

-Oboje su dobrog stanja, i sutra idu u Studentski dom “Nikola Tesla” u Banjaluci, svi kontakti ove dvije osobe su u izolaciji, i radi se njihovo testiranje – rekao je on. Đaković je dodao da se pod zdravstvenim nadzorom u Prijedoru nalazi 85 osoba, od čega 65 u kućnoj izolaciji i 20 u karantinu.

-Ovog trenutka u Prijedoru imamo šest zaraženih osoba. Pored Prijedora moram pomenuti i Oštru Luku. U Oštroj Luci pored juče šest pozitivnih osoba na korona virus, danas imamo još jednu osobu pozitivnu na korona virus koja je u kućnoj izolaciji. Kontakti se obrađuju i svi su već stavljeni u izolaciju – izjavio je Đaković.

On je dodao da su u posljednja 24 sata dvije osobe prekršile zabranu kretanja.

-Na Odjeljenju kovid u bolnici trenutno imamo šest osoba, jedna je iz Prijedora, a pet iz Oštre Luke. Jedna osoba koja je juče bila teškog zdravstvenog satnja, a nije dobila nalaz na kovid, prebačena je zbog teške zdravstvene slike na Infektivnu kliniku u Banjaluku, ali ni tada još nije bila dobila nalaz na virus korone, ali po svim simptomima podsjeća na zarazu korona virusom – izjavio je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je poručio da se dezinfekcija nastavlja u kontinuitetu.

-Juče su javne površine dezinfikovane, posebno u Oštroj Luci, a danas se nastavlja dezinfekcija zgrada u Prijedoru, a nastaviće se i dezinfekcija javnih površina -izjavio je on. Đaković ističe da se situacija komplikuje, ali i da Štab prati situaciju.

-Samo za prvu grupu iz Oštre Luke bilo je ustanovljeno 37 kontakata. Tretiram i Oštru Luku sada, iako smo razdvojeni granicom, ali blizina je takva da njihovi oboljeli moraju u našu bolnicu i Dom zdravlja. Pozivam ponovo građane da se pridržavaju mjera dok se ne ispitaju svi kontakti i obavezne su mjere zaštite -podsjetio je prvi čovjek Prijedora.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je tačno da je vršiocu dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Milici Marjanović zabranjeno da prisustvuje sjednicama Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, Đaković je rekao da on poštuje presudu suda.

-Što se mene lično tiče, postoji presuda koja je došla do mene gdje je naloženo da se vrati stari direktor, odnosno da su nevažeće odluke o imenovanju nove direktorke. Ja kao legalista, ne mogu promijeniti stanje, ali mogu da prestanem kontaktirati sa osobom koja po zakonu nije više na tom mjestu – izjavio je on.

Đaković je dodao da u ovom slučaju Skupština grada nema nikakav zadatak.

-Sud je poništio razrješenje starog direktora, od tada ne važe sve odluke koje su donesene. Zbog virusa korona moram objektivno funkcionisati sa svim institucijama, a imam dvije osobe na čelu preduzeća koja presudama Suda nisu legalno na svom radnom mjestu. Ja nisam pravnik, ali sam upozoren iz svoje pravne službe – rekao je Đaković.

Izvor: Srpskainfo